Kršanski proračun iduće bi godine trebao iznositi 37.430.500 kuna

Kršanski proračun iduće bi godine trebao iznositi 37.430.500 kuna

25.11.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Na sinoćnjoj sjednici vijećnici Općinskog vijeća Kršana razmatrali su u prvom čitanju Nacrt prijedloga proračuna za iduću godinu koji je planiran u visini od 37.430.500 kuna, što je povećanje za 67,9 posto u odnosu na procjenu izvršenja ovogodišnjeg proračuna odnosno povećanje od  16.183.368 kuna. Proračun za 2016. planiran je, rečeno je, u očekivanim i realnim veličinama i usmjeren u funkciju razvoja i prosperiteta cjelokupnog područja općine Kršan.

Prema riječima općinskog načelnika Valdija Runka na ovakvo povećanje proračuna najviše su utjecali: (ton – Valdi Runko). Jedna  od vrlo izvjesnih ulaznih veličina punjenja proračuna  je i prihod od komunalnog doprinosa u visini od  3.000.000,00 kuna koji proizlazi iz: (ton - Valdi Runko 1). Kršanski općinski proračun iduće će se godine dodatno puniti i početkom naplate komunalne naknade. Sinoć su vijećnici naime donijeli odluku o komunalnoj naknadi i odluku o vrijednosti boda u visini od 1,5 kn po m2, a konačni obračun ovisit će o koeficijentu namjene. Komunalna naknada naplaćivat se za stanovništvo polugodišnje, a za pravne osobe mjesečno. O toj novini načelnik Valdi Runko je rekao: (ton – Valdi  Runko 2).

Jedna od značajnijih veličina planiranih prihoda je i prodaja nefinancijske imovine odnosno planirana prodaja 3 objekta u vlasništvu općine od čega se očekuje prihod od 1.900.000,00 kuna.  Na rashodovnoj strani proračuna najveće stavke planirane su za  završetak započetih investicija prvenstveno obnove zgrade Doma kulture u Kršanu, obnove kaštela Kršan kao i uređenje zidina u Plominu.  Planirana je i izgradnja dječjeg vrtića u Kršanu , a najviše polemike među vijećnicima izazvala je planirana stavka rashoda u visini od 1.750.000,00 kuna za izgradnju Doma umirovljenika u Kršanu.

Riječ je zapravo, pojasnio je načelnik Runko, o pripremnim troškovima za investiciju za koju će se otvoriti javna rasprava, a za sada su u razmatranju tri lokacije gdje bi se smjestio Dom umirovljenika, bivši logor u Čepić Polju, Jasenovik ili zgrada motela u Potpićnu . Ove godine u Nacrtu Proračuna nisu planirane veličine za financiranje programa javnih potreba udruga zbog stupanja na snagu Uredbe o postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro udruga pa će nakon donošenja proračuna biti objavljen javni poziv za financiranje programa i projekata javnih potreba za 2016. godinu.

Stoga je na sinoćnjoj sjednici donesena odluka  o osnivanju Povjerenstva za ocjenjivanje prijavljenih programa ,projekata i manifestacija koje se financiraju iz proračuna općine Kršan za 2016. godinu. Konačni prijedlog Proračuna i njegovo usvajanje očekuje se sredinom prosinca.

 

 

Foto: Radio Labin 

 

 

 

općina kršan kršan financiranje proračun valdi runko