Kršanske nizbrdice

Kršanske nizbrdice

24.7.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

Da će sadašnja IDS-ova vlast u Kršanu, kada se u svibnju iduće godine budu svodili računi njihova četvorogodišnja upravljanja tom općinom, zajedno s koalicijskim partnerima, imati  malo argumenata za (samo)hvalu, moglo se vrlo lako uočiti i na ovotjednoj sjednici Općinskog vijeća kada se, između ostalog, razmatrao izvještaj o radu Poglavarstva u ovoj godini.

Kršan, koji se još prije nekoliko godina zbog velikih prihoda od plominskih termoelektrana i malog broja stanovnika po nekim kriterijima smatrao proračunski bogatom općinom, zbog nesposobne izvršne vlasti umjesto da rješava probleme ona ih gomila. Premda je glavni cjevovod od Plomina do Brestove dovršen prije nešto više od tri godine kršanski načelnik Josip Kontuš nije znao odgovoriti kada će i iz kojih izvora početi gradnja vodovodne mreže prema naseljenim mjestima. Preostalo mu tek da se hvali kako je na magistralnom cjevovodu postavljeno deset hidranata te da vodu s tog vodovoda konačno koriste trajekti u luci Brestova uz kuknjavu da općina mora otplaćivati tromjesečnu ratu od 450 tisuća kuna za kredit namijenjen gradnji vodovoda Plomin-Brestova.

Nije bilo ni njegova precizna odgovora o uvođenju kršanskog kaštela u nastavnu bazu Filozofskog fakulteta iz Zagreba, o čemu se govori godinama, kao ni o razlozima potpunog zapuštanja povijesnog kaštela Kožljak, gdje se zbivala, između ostalog i radnja jednog od romana Vladimira Nazora. Slični, neodređeni i nejasni odgovori načelnika odnosili su se i na davanje u najam preostalog državnog zemljišta  na Čepićkom polju, preuređenju nekadašnjeg diska u Kršanu u prostorije KUD "Ivan Fonović Zlatela", gradnji kružnog toka u Vozilićima ili odnosu  Kršana prema nastavku rada tvornice kamene vune Rockwool.  Vjerojatno bi u sličnom tonu bili i njegovi odgovori da ga se slučajno pitalo o uređenju Potpićna, najvećeg mjesta u općini, čiji stanovnici godinama slušaju obećanja i priče o gradnji sportske dvorane uz školu, konačnom dovršenju pročištača otpadnih voda i namjeni napuštenih i devastiranih nekretnina nekadašnjeg rudnika.

Na istoj listi pitanja bez odgovora nalaze se i razlozi vrlo spore obnove farme muznih krava u Čepiću zbog mnogih birokaratskih zapreka na koje nailazi strani ulagač naših korijena, ili dovršetak nesuđene trajektne luke u plominskoj luci, koju sada srećom najviše koriste ribari.

Promatraču sa strane nije teško zaključiti da se u Općini Kršan godinama ne rješavaju ključni problemi, da ne postoji ni strategija razvoja kojom bi se utvrdili temeljni pravci razvoja i prvenstvo u izgradnji kapitalnih objekata. Zbog toga Kršan sve više zaostaje za svojim neposrednim okruženjem, čemu razlog treba tražiti i u vrlo čestim smjenama načelnika. Josip Kontuš je na čelo općine došao nakon izvanrednih izbora sredinom protekle godine nasljedivši svog stranačkog kolegu Valtera Kvalića.

On je poznat kao vrlo uspješan i prodoran mali poduzetnik, na čelu kršanske podružnice IDS-a ostao je ponajviše zbog velike podrške stranačkog šefa Jakovčića, kojega sluša bez pogovora, pa je prihvatio i njegov zahtjev da on bude, uz sve svoje velike obveze u obiteljskom biznisu, i volonterski načelnik Kršana. To je ipak bilo preveliko opterećenje i zadatak za kompromisnog Kontuša, pa je vođenje općine zapravo prepustio njegovom zamjeniku i koalicijskom partneru Roku Terkoviću, koji baš nije poznat po toleranciji. Ignoriranje svojih kritičara iz redova oporbe vrlo uspješno ostvaruje neprisustvovanjem na sjednicama Općinskog vijeća, zbog čega su mu s pravom oni uzvratili dodatnim kritikama.

I da Josip Kontuš mnogo uspješnije brodi nemirnim kršanskim vodama sasvim je sigurno da se on ne bi prihvatio novog mandata, a ovako jedva čeka njegov konac prepuštajući stranačkoj centrali da u ne baš velikom kadrovskom izboru potraži novog jokera za skore izbore. Dosadašnji skromni rezultati u mijenjanju slika kršanske općine u ovom času im ne olakšavaju sudjelovanje u izbornoj utrci, u kojoj je uvijek bilo dosta ambicioznih i podobnih, ali malo onih koji znaju kako Kršanu donijeti više radnih mjesta, kvalitetniju infrastrukturu i opipljiviju budućnost. (M. Milevoj)

Kršan Roko Terković Josip Kontuš Općina Kršan komentat Valter Kvalić Marijan Milevoj Rockwool