Kršanci nisu konstituirali Vijeće

Kršanci nisu konstituirali Vijeće

21.6.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Općinsko vijeće Kršana na večerašnjoj sjednici nije konstituriano jer nije istaknut nijedan kandidat za njegovog predsjednika. To je plastična potvrda činjenice da u predstavničkoj vlasti nijedna politička opcija zasad ne može sastaviti natpolovičnu većinu potrebnu za izbor čelnika.

U Vijeću koje broji 14 članova s jedne je strane, uvjetno rečeno, krnja Kukuriku koalicija SDP-HNS-HSU s pet mandata, koja je iznjedrila i formalno nezavisnog načelnika Valdija Runka, te HDZ s dva vijećnička mjesta, dok s druge IDS ima pet, a Akcija mladih dva zastupnika. Prijedlog za predsjednika Vijeća, čijim bi izborom to tijelo bilo konstituriano, može dati trećina zastupnika, odnosno njih pet, ili pak komisija za izbor i imenovanja.

Neslavan kraj sjednice dao se naslutiti već u startu jer vijećnici nisu bili pripremljeni ni za, u pravilu, protokolarne točke. Prijedlog za članove mandatnog povjerenstva morao je dati ovlaštenik Ureda državne uprave Boris Šumberac, koji je vodio sjednicu, a onaj za komisiju za izbor i imenovanja zastupnici su sastavili na licu mjesta.

Drugu konstituirajuću sjednicu Vijeća Ured državne uprave sazvat će, prema zakonu, u roku od 30 dana, a ne bude li ni tada izabran predsjednik, uslijedila bi i treća, ponovno unutar mjesec dana. Neuspjeh te sjednice značio bi i nove izbore za Vijeće u općini izdašnog proračuna od oko 20 milijuna kuna, poznatoj po teškim postizbornim slagalicama. (I. RADIĆ)

kršan općinsko vijeće konstituiranje valdi runko sdp hns hsu hdz ids am boris šumberac udu istra