Kršan živi od TE Plomin 1

Kršan živi od TE Plomin 1

5.12.2017. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Iako joj sa zadnjim danom prosinca istječe dozvola za rad, najstarija istarska termoelektrana TE Plomin 1 neće ići u "staro željezo". Naime, prošlog smo tjedna iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobili informaciju o zahtjevu operatera, odnosno HEP Proizvodnja d.o.o., za izmjenom i dopunom Rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za postojeće postrojenje - TE Plomin 1.

Informacija donosi razmišljanja i planove HEP-a koji predlaže da se izmjenama i dopunama usklade s važećim propisima nakon 31. prosinca 2017. ugradnjom DeNOx postrojenja i postrojenja za odsumporavanje te da se modernizacijom produži životni vijek TE Plomin 1 za još 15-20 godina.

Rupe u proračunu

Unatoč brojnim dubiozama, posebice u sferi zaštite okoliša i zdravlja ljudi koji žive u neposrednoj blizini, ne može se podcijeniti ni značaj ovog energetskog postrojenja za energetski krvotok Hrvatske, kao ni njegova uloga u proračunima okolnih općina.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Raše, načelnica Gloria Paliska izvijestila je o izostanku planiranih prihoda od naknada TE Plomin 1 koja zbog požara koji je zahvatio postrojenje, već duže vrijeme nije u funkciji.

U svjetlu tih informacija zanimalo nas je kakav će stav zauzeti Općina Kršan po pitanju daljnjeg rada TE Plomin 1, odnosno kakav će stav zauzeti tijekom predstojeće javne rasprave. Pitanja smo uputili načelniku Općine Kršan.

- Poznato vam je da je HEP Proizvodnja d.o.o. uputila Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Zahtjev za izmjenom i dopunom postojećeg Rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za postrojenje TE Plomin, kaže u svome odgovoru načelnik Runko.

U nastavku svog odgovora navodi da je objavljena informacija u skladu s propisanim postupkom koji obuhvaća i informiranje i sudjelovanje javnosti i zainteresirane javnosti. To uključuje i provedbu javne rasprave u rokovima i na način koji će propisati nadležno Ministarstvo.

- Izmjene i dopune koje se predlažu odnose se na usklađivanje s važećim propisima nakon 31. prosinca 2017. godine ugradnjom DeNOx postrojenja i postrojenja za odsumporavanje na prvom bloku TE Plomin, te rekonstrukciju i modernizaciju postrojenja, u dijelu najnovijih tehničkih mogućnosti, čime bi se i produžio vijek postrojenja. Postrojenje bi tako, moguće, nastavilo s radom nakon postizanja propisanih graničnih vrijednosti emisija. Očekujem da će javna rasprava dati temeljne, argumentirane tehničke odgovore na pitanja javnosti i HEP-a. Stanje prilagodbe novim uvjetima daju HEP-u "pravo" na jasno postavljenu energetsku strategiju za osiguranjem potrebne proizvodnje energije iz stacionarnih izvora. Podsjećam da je ukupna iskoristivost vodnih resursa te obnovljivih izvora energije, kao što su sunce, vjetar, more, ograničena vremenskim i financijskim "prilikama", kaže Runko.

Energija prirode i ljudi

Što se tiče financijske ovisnosti Općine Kršan o TE Plomin 1, Runko ističe podatak da "sad skoro dvije trećine prihoda realnog proračuna dolazi iz termoelektrane. Visina tih sredstava ovisi o količini proizvedene električne energije na poziciji termoelektrane TE Plomin. U proračunu za narednu i iduće godine nismo uračunali proizvodnju ni naknade od TE Plomin 1".

Budući da je teško za očekivati da će TE Plomin 1 iduće godine uopće proizvoditi električnu energiju, zbog odustajanja od njegove rekonstrukcije i modernizacije, upitali smo Runka kako misli pokriti rupe u proračunu.

- A ča nam preostaje? Usredotočit ćemo se na resurse koje općina ima, prirodne i ljudske. To je jedini način stvaranja akumulacije proračuna za realne potrebe i razvoj naše zajednice, zaključio je Runko. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)

 

 

te plomin valdi runko plomin termoelektrana proračun