Kršan: U šest mjeseci prepolovili manjak od devet milijuna kuna

Kršan: U šest mjeseci prepolovili manjak od devet milijuna kuna

6.7.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Značajnija proračunska sredstva namjeravaju se uložiti u dovršetak izgradnje priveza čamaca u Luci Plomin, rekonstrukciju vodovodne mreže na području općine, u energetsku obnovu zgrade Dječjeg vrtića Kockica, sanaciju kaštela Kožljak i Kršan te uređenje eko muzeja Vlaški puti koji bi trebao biti sufinanciran iz EU-fondova

 

Općina Kršan uspjela je politikom stezanja remena, štednjom i racionalnim poslovanjem te povećanjem prihoda u prvih šest mjeseci ove godine prepoloviti manjak koji je krajem prošle godine iznosio devet milijuna kuna na 4,5 milijuna, izvijestio je općinski načelnik Valdi Runko prilikom donošenja prvog rebalansa ovogodišnjeg proračuna na sjednici Gradskog vijeća. Do manjka u općinskom proračunu došlo je zbog višemjesečnog zastoja uslijed havarije u TE Plominu 1 i rekonstrukcije TE Plomina 2, od kojih Općina ostvaruje znatan dio prihoda, od proizvodnje električne energije na svom području. Ostvaren je i višak prihoda nad rashodima nešto većim od milijun kuna, a rebalansom proračuna planirano je povećanje ukupnih prihoda na 33,5 milijuna kuna, nešto iznad dva milijuna više nego u prvoj verziji proračuna.

Vrtićima i sportu više novca

- Ovo je za svaku pohvalu djelatnika i svih koji su sudjelovali u projektu privlačenja sredstava i saniranja prošlogodišnjeg manjka, rekao je oporbeni vijećnik Silvano Uravić iz SDP-a.

Općina očekuje i kapitalnu pomoć od institucija i tijela EU-a od 2,5 milijuna kuna za Eko muzej Vlaški puti i Revitalizaciju kaštela Kršan čiji je glavni i izvedbeni projekt u velikom dijelu realiziran pa se očekuje povrat iz EU fondova u iznosu od 85 posto sredstava. Očekuje se i povećanje prihoda od višeg poreza na dohodak u visini od pola milijuna kuna, prihod od prodaje dugotrajne imovine, poslovnih prostora i građevinskog zemljišta za više od dva milijuna kuna te još milijun od naknada za koncesije priveza čamaca. Značajnija proračunska sredstva namjeravaju se uložiti u dovršetak izgradnje priveza čamaca u Luci Plomin, rekonstrukciju vodovodne mreže na području općine, u energetsku obnovu zgrade Dječjeg vrtića Kockica, sanaciju kaštela Kožljak i Kršan te uređenje eko muzeja Vlaški puti koji bi trebao biti sufinanciran iz EU fondova. Općina će dovršiti projektnu dokumentaciju za neke kapitalne investicije.

- Naglasak će se dati na završetak započetih projekata, nastavak štednje i ograničavanje proračunske potrošnje svih korisnika i na svim razinama jer nam je primarni cilj smanjivanje proračunskog manjka iz prethodnih godina, rekao je Runko predloživši izmjene pojedinih programa uz konkretne uštede.

Za održavanje komunalne infrastrukture iznos je smanjen za 777 tisuća kuna, za gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture je 925 tisuća kuna manje, za izgradnju, adaptaciju i održavanje poslovnih, stambenih i ostalih objekata 1,9 milijuna kuna manje, za Program planova, studija, projekata i podloga 278 tisuća kuna manje, za socijalnu skrb 70 tisuća kuna manje, za kulturu 75 tisuća kuna manje, dok je jedino sport dobio 20 tisuća kuna više. Za obrazovanje manje je planirano 144 tisuće kuna s tim da je predškolski odgoj dobio više, ali su smanjena sredstva za stipendije i školarine zbog manjeg broja stipendista.

Proširenje groblja

Na temelju svega Vijeće je prihvatilo izmjene Plana razvojnih programa općine Kršan za ovu godinu te ukupnog razvoja do 2020. godine. Dana je suglasnost ulaganju iz Programa ruralnog razvoja RH, Mjere usluge i obnova sela u ruralnim područjima, za rekonstrukciju i proširenje groblja u Kršanu za što postoji dokumentacija. Vrijednost investicije je 1,5 milijuna kuna a groblje će se proširiti za oko 700 četvornih metara. Odobrena je i sadnja topola u Čepićkom polju radi izgradnje vjetrobranske zaštite, projekt vrijedan sedam milijuna kuna od čega će 80 posto pokriti potpora EU-a, deset posto osigurava država, a Općina će sudjelovati sa 600 tisuća kuna. 

Pomoć Josipu Buretiću iz Boljuna

Vijeće je odlučilo predati komunalnu građevinu - vodovodni ogranak Načinovići - Jurasi u vlasništvo labinskog Vodovoda. Usvojen je i prijedlog da se Josipa Buretića iz Boljuna oslobodi cjelogodišnjeg iznosa zakupa poljoprivrednog zemljišta radi ublažavanja štete nastale katastrofalnim požarom u kojem je stradalo skladište i uništena hrana za stoku. (PIŠE Branko BIOČIĆ)


kršan proračun vlaški puti plomin luka