Kršan, Pićan, Sveta Nedelja: Nakon apela građanima da ne navodnjavaju, potrošnja vode veća

Kršan, Pićan, Sveta Nedelja: Nakon apela građanima da ne navodnjavaju, potrošnja vode veća

29.6.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Usprkos prošlotjednom apelu građanima općine Kršan, i to pod prijetnjom redukcijom, da zbog sušom pogođenih izvorišta i povećane potrebe za vodom uslijed vrućina prestanu navodnjavati njive, zalijevati vrtove i nogometna igrališta, Vodovod Labin otad ondje bilježi još veću potrošnju, što ugrožava redovitu opskrbu.

I ta je činjenica natjerala gradsko poduzeće da prekjučer, kako doznajemo od direktora Dina Škopca, iste mjere kao u Kršanu propiše i za stanovnike općina Sv. Nedelja i Pićan!

- U općini Kršan je nakon našeg upozorenja potrošnja vode porasla za nekoliko stotina kubika dnevno, a više se, pogotovo navečer, troši i u Pićnu i Sv. Nedelji. Ondje je poljoprivreda najprisutnija. Izgleda da građani i dalje zalijevaju. Ponavljam: u slučaju nepoštivanja štednje, na tim ćemo područjima uvesti redukciju, naglašava Škopac.

Da zabrana "ako siješ, ne moči!" nije puhanje na hladno, svjedoči situacija od prošle srijede, kada je, izvijestili smo, dio domaćinstava u Čepiću, ona zadnja na cjevovodu, ostao suhih slavina. Žedan! U međuvremenu takvih ekstremnih situacija nije bilo. Iz Vodovoda su, podsjetimo, već napominjali da nestašicu vode zbog suše nisu zabilježili najmanje zadnja tri desetljeća.

- Svatko od nas trebao bi biti odgovoran, vidjeti gdje može uštedjeti. Moramo biti spremni na dugu toplu ljetnu zonu ako želimo imati dovoljno vode za piće. Samo zajedno, krajnje racionalnom potrošnjom dragocjene sirovine, možemo prebroditi ovaj ozbiljan problem, poziva Škopac na ozbiljnost.

Nakon sušne 2011. godine, u ovoj je dosad palo svega 233 litre kiše po četvornom metru, što je malo i za sušnu godinu, kaže Škopac.

- Ova je alarmantna situacija upozorenje državi i Hrvatskim vodama da moraju početi sustavno istraživati te staviti u funkciju sve raspoložive izvore na našem području, kojih, hvala Bogu, imamo mnogo: Sv. Anton, Bolobani, Šumber, Beka, Ivana, Grdak…, rekao je Škopac. (I. RADIĆ)

navodnjavanje voda vodoopskrba redukcija vode redukcija