Kršan: Ništa od rente po starom ključu?

Kršan: Ništa od rente po starom ključu?

13.12.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

U prijedlogu proračuna Općine Kršan za iduću godinu planiran je prihod od naknade za korištenje prostora dviju termoelektrana na ugljen u Plominu po njenom aktualnom obračunu koji Kršanu donosi 50 posto te tzv. ekološke rente, a ostatak dijele Grad Labin i tri općine na Labinštini. Načelnik Valdi Runko, uvjeren da će "vratiti ono što Kršanu pripada", 94,3 posto naknade (koliko je dobivao prije kolovoške odluke Vlade o novoj raspodjeli), još u listopadu predložio je rebalans budžeta po takvom ključu diobe plominskog kolača. No, sada je, eto, ustuknuo.

- Tada nisam imao sva saznanja. Nisam želio novi proračun temeljiti na pretpostavkama, već samo činjeničnim stavkama, ali to ne znači da odustajemo od očekivanja. Vladina odluka će se sigurno mijenjati u našu korist, veli Runko. Ljetos se među vijećnicima naveliko šuškalo o tome da je Općina spremna podnijeti i ustavnu tužbu protiv odluke Vlade, no Runko je u međuvremenu objasnio da to nije pravi termin, ne preciziravši, međutim, kojim će se pravnim instrumentom eventualno poslužiti.

Kršan je za 2014. Planirao prihodovati 9,3 milijuna kuna od naknade za korištenje prostora elektrana, a Labin, kojeg pripada 26 posto kolača, četiri milijuna. Iz toga proizlazi da bi Labinština dogodine od te naknade, koja se plaća prema proizvedenoj električnoj energiji, mogla podijeliti između 15,5 i 18,5 milijuna kuna. Kršan računa od TE Plomina 1 i TE Plomina 2 ubrati i oko četiri milijuna kuna na ime komunalne naknade.

Očekivani prihodi te općine od elektrana iznose, dakle, 13,3 milijuna kuna, što je preko 60 posto prijedloga proračuna od 21,7 milijuna.

I. RADIĆ

 

Foto: Tportal

 

 

te plomin plomin eklološka renta općina kršan kršan valdi runko