Kršan: Festival samoniklog bilja od 27. do 28. travnja 2024.

Kršan: Festival samoniklog bilja od 27. do 28. travnja 2024.

27.4.2024. // Kršan.hr // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Od 27. do 28. travnja pripremite se za uzbudljivo putovanje u svijet biljnih čarolija. Pridružite nam se na 13tom izdanju Festivalu samoniklog bilja i otkrijte čari prirode i Istre u punom cvatu. Ovaj festival nije samo događaj - to je poziv na istraživanje, učenje i dublje povezivanje s prirodnim svijetom oko nas.

Festival samoniklog bilja jest ekološki osviješteni festival, koji se tradicionalno održava od 2010 godine. Svoja vrata otvoriti će u subotu, 27.04., u 11 sati uz prigodno otvorenje koje će označiti početak bogatog programa i raznolikih radionica.

 U subotu nakon svečanog otvorenja, očekuje vas dvodnevni program s raznovrsnim edukativnim predavanjima, radionicama i aktivnostima u kojima možete sudjelovati. Iskusni predavači će govoriti o važnosti samonikle biljne hrane za zdravlje i okoliš, kao i o utjecaju biljaka na naš organizam.

Osim toga, posjetitelji će imati priliku saznati više o kulinarskoj upotrebi jestivog samoniklog bilja, njegovoj hranjivoj vrijednosti i ljekovitim svojstvima. Osim svega navedenog, Festival samoniklog bilja jest događaj za obitelji koje žele zajedno istraživati prirodne ljepote, za avanturiste koji se dive raznolikosti biljnog svijeta, za kreativce koji traže nove inspiracije, i za sve one koji žele naučiti više o očuvanju okoliša i ekološki održivim praksama.

 Jedno od popularnih događanja na festivalu, za koje se uvijek traži mjesto više, svakako je pokazno branje bilja kršnim livadama uz stručnog vodiča Franka Zgrablića, koji će podučiti kako da sami uberete baš ono što vam treba. Provjerite zašto svi žarko žele znati razlikovati rusomaču od štavelja, pušinu od kije i smilje od mlička! Polaznici na posudbu dobivaju štap i maramu, a herbarij im ostaje u trajnom vlasništvu. Uz to, sudionici će imati priliku uživati u šalici čaja.

Više informacija o radionici i prijavama možete pronaći na WEB stranici Turističke zajednice Općine Kršan.

U sklopu festivala, za vas smo pripremili niz inspirativnih radionica i predavanja za djecu i odrasle, na temu prirodne ljekovitosti, zdravlja i gastronomije. One će se održati u Domu kulture u Kršanu, u neposrednoj blizini glavnoga šatora festivala.

 U nastavku donosimo samo neke od tema koje će se obraditi kroz dva dana održavanja Festivala:

  RADIONICE:

 ·         "Izrada ljekovitih čajnih mješavina": Otkrijte tajne izrade ljekovitih čajeva uz stručno vodstvo i praktične savjete,

·         "Njega kože - pokazna radionica izrade prirodne kozmetike" by Lynx and Fox, Marina Iskra: Upoznajte se s procesom izrade prirodne kozmetike i naučite kako pružiti najbolju njegu vašoj koži,

·         „Smoothie radionica by Mario Valentić“: Isprobajte ukusne i zdrave smoothie recepte te naučite kako ih pripremiti kod kuće,

·         „Gastronomska radionica s Stevom Karapandžom“: Uživajte u kreativnom kulinarskom iskustvu pod vodstvom renomiranog kuhara (radionica će se održati u glavnom šatoru festivala)

 RADIONICE ZA DJECU by Žuti Kišobran:

 ·          „Čarobni svijet biljaka“ - Kreativne radionice za male istraživače prirode

 PREDAVANJA:

 ·         Marina Tuta - Biljkoljupka Upoznajte se s fascinantnim svijetom biljaka i njihovim koristima u svakodnevnom životu.

·         Tamara Topalović, mag. pharm., Soria Natural Hrvatska - "Zdravlje iz prirode - drevna mudrost i moderna umijeća": Otkrijte blagodati prirodne medicine kroz spoj drevne mudrosti i suvremenih spoznaja.

·         Mario Valentić - Interaktivno predavanje o zdravom stilu života: Saznajte više o važnosti zdravog načina života kroz interaktivno i inspirativno predavanje.

·         Žaklina Stroligo, fitoaromaterapeut - "Biljke u službi zdravlja kod ženskih hormonalnih problema, autoimunih bolesti, te upala i problema probavnog trakta": Dublje razumijte ulogu biljaka u održavanju zdravlja kod specifičnih zdravstvenih problema koje često muče suvremeno društvo.

·         Kristina Šestan Šverko, dr. med., fitoaromaterapeur – „Navigacija kroz stres uz fitoaromaterapiju“ - Otkrijte kako se nositi s svakodnevnim stresom uz pomoć fitoaromaterapije uz stručno vodstvo.

 Festival samoniklog bilja privlači sudionike iz cijele Hrvatske i inozemstva, nudeći jedinstveno iskustvo koje se temelji na tradiciji sakupljanja samoniklog bilja te njegovoj primjeni u aromaterapiji i gastronomiji. Ne propustite priliku kušati tradicionalne istarske delicije od samoniklog bilja te uživati u bogatim sadržajima koji će upotpuniti festivalsko iskustvo.

kršan festival samoniklog bilja samoniklo bilje