Kroz projekt RECOLOR Grad Labin razvio virtualnu šetnju Parkom skulptura Dubrova

Kroz projekt RECOLOR Grad Labin razvio virtualnu šetnju Parkom skulptura Dubrova

12.11.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Grad Labin, kao jedan od partnera u europskom projektu RECOLOR, nastavlja s provedbom niza aktivnosti koje se fokusiraju na oživljavanje i unaprjeđenje umjetničkih djela i krajolika na Jadranu, a koji se na našem području usredotočio na mikro-lokaciju Parka skulptura Dubrova. Nakon izrade potrebnih dokumenata za neometano funkcioniranje Parka, svjetlo dana ugledala je i virtualna šetnja, koja ne samo da se zaustavlja u gabaritima samog Parka, već znatiželjnike provodi kroz cijeli grad.

Ova virtualna šetnja omogućuje posjetiteljima da se upoznaju s bogatim umjetničkim opusom kojeg baštinimo u Parku, a to su prvenstveno kamene skulpture, njih 69 nastalih od 1970. do danas, potom jedinstveni prostorno - umjetnički projekt Bijela cesta, umjetnička djela po kojima možemo hodati, sjediti ili voziti biciklu. Tu je i nezaobilazan amfiteatar Dolac, za uživanje i odmor, razne glazbeno-scenske aktivnosti.

„Da je naš grad ugodno mjesto za život svjesni smo svakodnevno kroz razne aktivnosti koje obavljamo, od odlaska na posao, do rekreacije s našim najdražima. No, kada se u jednom ovakvom virtualnom prikazu susretnemo s ljepotama umjetnosti našega kraja, s predivnim vizurama našeg Labina, vjerujem da postanemo još ponosniji što možemo reći da smo Labinjani“, istaknula je zamjenica labinskog gradonačelnika Federika Mohorović Čekada naglasivši kako joj je drago što smo kroz bespovratna sredstva Europske unije našem gradu, građanima i našim gostima ovime poklonili jedan trajni spomen na bogatsvo koje imamo.

Skulpture Mediteranskog kiparskog simpozija nalaze se i izvan Parka na području Labina i susjednih općina, ali i u Pazinu, Zagrebu, Iloku, Vukovaru i Kuni na Pelješcu, a ova će vas virtualna šetnja provesti u istraživanje Labina od samog Parka skulptura Dubrova sve do Rapca.

Upoznat ćete tako skulpturu DIMNJAK, Siniše Majkusa koja je postavljena na Krvovoj placi u naselju Vinež ove godine, potom GALEBOVI LETE, Milene Lah koja od 1970. simbolizira jednu od granica Labinske republike. Skulptura PREKLOP, Nevena Bilića iz 2006. smješten je na platou poslovne zgrade u Rudarskoj ulici, dok je skulptura VRATA U BOLJU BUDUĆNOST, Petra Dolića od 2014. u Parku hrvatskih branitelja na usponu za Stari Grad. Uputite li se u istraživanje "grada na brdu" raširenih će vas ruku dočekati skulptura RASPELO, Jozefa Jankoviča iz 1995. na gradskom groblju, a istraživanjem starogradskih uličica otkrit ćete i skulpturu Josipa Diminića, PUT DO OLTARA U PROLAZU nastale iste godine. U primorskom naselju Rabac možete odmoriti na skulpturi ODMOR, Mate Čvrljka iz 1985. u Valamar Girandela Resortu ili na poznatim rabačkim PERLAMA, autora Vaska Lipovca iz 1996.

U virtualnoj šetnji možete uživati ovdje.

Virtualna šetnja nastala je u suradnji Grada Labina, Mediteranskog kiparskog simpozija i Gobo creative solutions u sklopu projekta RECOLOR, Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020., a sufinancirana je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

park skulptura dubrova dubrova projekt recolor