Kroz međunarodnu suradnju do spajanja povijesti s današnjicom!

Kroz međunarodnu suradnju do spajanja povijesti s današnjicom!

8.9.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić sa suradnicima danas i sutra sudjeluje na međunarodnoj konferenciji rudarskih i metalurških gradova. Radi se o 17.  Europskim danima rudarstva i metalurgije te 14. susretu rudarskih gradova koja se održava u slovačkom gradu Banska Štiavnica.

Gradonačelnik Glavičić jedan je od sudionika međunarodne konferencije na kojoj sudjeluju mahom predstavnici europskih gradova koji bilježe povijest rudarstva sličnu onoj labinskoj. Svojom prezentacijom Labina kroz povijest rudarenja te svega što se čini na polju ponovnog stavljanja labinskog rudnika u turističku funkciju potaknuo je zanimljive razgovore među eminentnim stručnjacima.

Uz Labin na ovoj međunarodnoj konferenciji predstavljeni su i gradovi iz brojnih europskih zemalja, od Rumunjske, Mađarske, Slovačke, Češke, Cipra, Njemačke, Poljske, Austrije i Francuske, a ostvareni su i kontakti s gradovima slične povijesti.

„Danas i sutra sudjelujemo zaista na velikom događaju koji okuplja brojne gradove iz cijele Europe, a zajednička poveznica nam je rudarska baština. Drago mi je da se na međunarodnoj razini Labin prepoznaje kao jedan od gradova koji mnogo čini na polju revitalizacije rudnika u turističke svrhe, a ta nam prepoznatljivost nudi i brojne nove mogućnosti u vidu partnerstva prilikom prijave EU projekta. Neka su partnerstva već i dogovorena, a uskoro nas očekuju i prve konkretne prijave u novom financijskom paketu EU-a što će zasigurno olakšati i donijeti nove velike stvari u naš grad. Tijekom sutrašnjeg dana slijede nam dogovoreni sastanci i prisustvovanje još jednoj važnoj konferenciji o povijesnoj važnosti rudarenja u Europi.“ – istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić prilikom završetka prezentacije labinske povijesti ali i zanimljive budućnosti.

Valja naglasiti kako ovoj međunarodnoj konferenciji prisustvuju i visoki predstavnici Europske komisije.

Uz Europske dane rudarstva koji se održavaju ovog tjedna u Banskoj Štiavnici, u gradu domaćinu tradicionalno se održavaju „Dani daždevnjaka“ popularno zvana gradska svečanost prema lokalnoj povijesnoj legendi koja podsjeća na nekadašnju slavu najljepšeg rudarskog grada u Slovačkoj, koji slavi više od 800 godina od svog prvog spomena. 

To je i razlog zašto je Banská Štiavnica s okolicom uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine od 1993. godine zbog jedinstvene simbioze arhitekture, okoliša i tehničkog krajolika.

banska štiavnica valter glavičić suradnja slovačka