Kroz aplikaciju do bolje informiranosti o Proračunu

Kroz aplikaciju do bolje informiranosti o Proračunu

30.11.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Podsjećamo kako je i dalje aktivna aplikacija kojom Grad Labin omogućuje svim sugrađankama i sugrađanima da sudjeluju u stvaranju Proračuna Grada Labina za iduću, 2023. godinu. Naime, na web stranici Grada Labina aktivna je aplikacija putem koje svi koji to žele mogu na jednostavan način sudjelovati u kreiranju Proračuna.

Aplikacija prvenstveno služi za informiranje građana o aktualnom proračunu, edukaciji o proračunu kao temeljnom dokumentu lokalne samouprave i o načinu njegova donošenja, ali i kao mjesto participiranja građana u donošenju proračuna.

Gradski proračun je temeljni financijski dokument koji sadrži sve planirane godišnje prihode i primitke te sve godišnje rashode i izdatke Grada. Gradski proračun usvaja Gradsko vijeće, a odnosi se na fiskalnu godinu za koju je donesen. Proračun objašnjava planove i aktivnosti Grada u vezi s korištenjem gradskog novca u fiskalnoj godini.

Jednostavnost aplikacije pruža mogućnost lakog korištenja i razumijevanja određenih stavki Proračuna. Tako je prijedlog gradskog proračuna za 2023. godinu raspoređen po gradskim upravnim odjelima, kojih ima ukupno šest, te kojima je osnovni zadatak da kroz planirane aktivnosti i projekte zadovolje sve potrebe građana u sferi civilnog, društvenog i komunalnog života.

Aplikacija funkcionira tako da korisnik ima mogućnost smanjenja ili povećanja iznosa kod određenih proračunskih stavki. Postoji i mogućnost potpunog ukidanja stavki gdje nije moguće smanjenje ili povećanje, jer ako se aktivnost želi ostvariti mora ići u punom iznosu. Ukupan iznos proračuna se ne može mijenjati, tako da je prije slanja vašeg prijedloga potrebno obratiti pažnju na uravnoteženost, odnosno ukoliko se neka stavka u Proračunu poveća, potrebno je drugu smanjiti kako bi konačni iznos Proračuna ostao na istoj razini.

Proračunska načela kojih se mora pridržavati prilikom izrade i donošenja proračuna su uravnoteženost, načelo jedne godine, jedinstvo i točnost, univerzalnost te specifikacija.

U Labinu vrednujemo dijalog i povjerenje i upravo na tome gradimo rast i razvoj našega grada. Nadamo se da ćete vašim konstruktivnim prijedlozima pomoći u našem radu da razvijamo i jačamo naš grad, grad razvijenog i tehnološki modernog gospodarstva, pune zaposlenosti, mjesto gdje su obrazovanje i stjecanje znanja način života, koje je ugodno i privlačno za život svih naraštaja, temeljen na tradicijskim vrijednostima, kulturnoj i prirodnoj baštini i održivom razvoju.

Aplikacija koja je aktivna od 16. studenog pa do kraja tekućeg tjedna se može naći na vrhu stranice labin.hr ili na linku:

https://labin-mojproracun.curiouscat.hr/

proračun grad labin aplikacija transparentnost