Kreće Labin Art Republika, pokretačka snaga bogate ljetne kulturne ponude Labina

Kreće Labin Art Republika, pokretačka snaga bogate ljetne kulturne ponude Labina

23.6.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Zabava

Više od dva desetljeća duga je tradicija održavanja Labin Art Republike, krovnog festivalskog brenda labinskog "ljeta u bojama COOLTURE". Ove godine može se reći da je LAR ponovno prodisao punim plućima i krupnim koracima dostigao nekadašnje visoke standarde u ponudi kulturnih događanja u labinskom starom gradu, rečeno je na danas održanoj konferenciji za medije kojoj su uz gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića, prisustvovali Borjan Batagelj, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Loredana Ružić Modrušan, voditeljica Odsjeka za protokol, promidžbu i suradnju i Robert Mikuljan, umjetnički voditelj Labin Jazz festivala.


Dva mjeseca umjetnosti, glazbe, teatra, izložbi i zabave kreću u četvrtak 6. srpnja, kada započinje trodnevni Labin Jazz Festival. Te večeri s početkom u 21:30 sati, na uobičajenom mjestu - pozornici kod "Špine" u starogradskoj jezgri Labina, svoj novi projekt predstavit će veliki hrvatski jazz glazbenik i autor Elvis Stanić. Radi se o "French Touch" triu harmonika, koji u jazz maniri obrađuju standarde žanrova poput francuske šansone i argentisnkog tanga. Idućeg dana u isto vrijeme i na istom mjestu predstavit će nam se gosti iz Slovenije, "Just Friends Quartet", a nakon njih s početkom u 23:00 sati na Špini će "jazzirati" pulski Leon Brenko Trio. Festival u subotu 8.7., također u 21:30 sati, zatvara nastup mladog riječko-krčkog Dino Ivelja Quarteta. Labin Jazz Festival već se godinama realizira uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Već idućeg tjedna odvija se još jedan "festival unutar festivala" - Shpeena Dox koji u tri dana donosi besplatne projekcije nagrađivanih domaćih i stranih dokumentaraca, na više lokacija u Labinu. Najavljene su i projekcije sadržaja za djecu kao i filmske radionice, a biti će tu i okrugli stol s gostima filmskim profesionalcima, koji će moderirati mladi labinski scenarist i pisac Toni Juričić. Važno je napomenuti kako je ove godine Shpeena Dox dobio važnu potporu Hrvatskog audio-vizualnog centra (HAVC).

U trećem tjednu Labin Art Republike opet nova vrsta kulturne ponude: u četvrtak 20. srpnja u 21:30 odigrat e se hit komedija Ri Teatra "Ljubav je na vrelu", koja na Špinu stiže uz potporu sponzora, tvrtke Danieli Systec. Ista tvrtka zaslužna je i za sponzorstvo dječje predstave "Zbrko i Oli", također u produkciji ovog riječkog neovisnog kazališta, a koja se održava u ponedjeljak 14. kolovoza u 20 sati. Dječji program upotpunit će i Noć uličnih zabavljača, u kojoj će glazbenici, glumci, akrobati i pantomimičari dodatno šareno obojati ulice i trgove starog Labina, na veselje mališana ali i njihovih roditelja. Cjelovečernja zabava na više lokacija u starogradskoj jezgri očekuje nas u četvrtak 27. srpnja.

U prvom tjednu kolovoza, Labin Art Republika nakratko seli iz starog Labina, na čarobnu lokaciju amfiteatra Parka skulptura Dubrova. Tamo će u četvrtak 3. kolovoza s početkom u 21 sat sjajni i popularni domaći vokalist Marko Škugor održati večer Mediteranske pjesme. Ovaj romantični glazbeni događaj podupiru i omogućuju donacije tvrtki iz labinske Poslovne zone Vinež: MCZ, Bibetech i Euronewpack.

Ipak, najzvučnija glazbena imena u Labin dolaze u tjednu obilježavanja Dana Grada Labina. Na Špini će tako u srijedu 9. kolovoza, sa svojim mono-musicalom nastupiti bard dalmatinske šansone, veliki Goran Karan. Valja napomenuti kako režiju musicala "Ljubav je fer" potpisuje labinska glumica, glazbenica i autorica Elis Lovrić.

Središnja gradska "fešta", Noć Grada Labina, koja se održava u subotu 12. kolovoza, na glavni trg starogradske jezgre donosi pravi glazbeni spektakl: cjelovečernji besplatan koncert kraljice domaće estrade, glazbene dive Doris Dragović. Tjedan obilježavanja "rođendana" grada zatvorit će na sam Dan Grada 17. kolovoza, večernjim nastupom na Špini još jedna glazbena diva i u Labinu uvijek draga gošća - Radojka Šverko.

U sklopu Dana Grada Labina, po 26. put će biti otvorena izložba labinskih likovnih umjetnika, te gostujućih likovnjaka koji su životno, privatno ili svojim stvaralaštvom vezani uz Labin "Labinski uzlet likovnosti". I to u  petak 11. kolovoza u Gradskoj galeriji Labin.

Dva mjeseca dugu karavanu kulturnih i umjetničkih događanja zaključit će večer klasične gitare na više lokacija u starom Labinu, u četvrtak 24. kolovoza, a sama manifestacija zatvorit će se sa zadnjim danom najtoplijeg ljetnog mjeseca, s dobrim željama da ovaj raskošni i raznoliki tradicionalni festival iduće godine bude još događanjima bogatiji i još posjećeniji.

„Pred nama je pravo ljeto, sa nizom događanja koji spajaju kulturu, umjetnost i šarm labinskog Starog grada. Labin Art Republika prije više od dva desetljeća pokrenula je trend, koji sada uspješno slijede i Turistička zajednica Grada Labina i Pučko otvoreno učilište, kao i neki privatni organizatori, a to je trend kvalitetnih i urbanih kulturnih događanja, koja imaju vrijednost. Nismo upali u zamku brojeva i  jeftine ponude.  Labin će naredna dva mjeseca doista biti „brdo umjetnosti“, s lepezom raznolikih događanja – od koncerata, predstava za djecu, kazališnih izvedbi, izložbi i projekcija filmova – a šarolikošću i živom vrevom u ovim toplim mjesecima ostati autentičan grad Mediteran kakav je oduvijek bio“, istaknuo je Valter Glavičić gradonačelnik Grada Labina.


PROGRAM LABIN ART REPUBLIKE 2023.

6.07. četvrtak - 21:30h
LABIN JAZZ FESTIVAL
Elvis Stanić FRENCH TOUCH
Accordion Trio
Špina // stari grad Labin

7.07. petak - 21:30h
LABIN JAZZ FESTIVAL
Just Friends Quartet (SLO)
Špina // stari grad Labin

7.07. petak - 23:00h
LABIN JAZZ FESTIVAL
Leon Brenko Trio
Špina // stari grad Labin

8.07. subota - 21:30h
LABIN JAZZ FESTIVAL
Dino Ivelja Quartet
Špina // stari grad Labin

13.07. četvrtak - 21:00h
SHPEENA DOX - 1. večer
Festival dokumentarnog filma
Špina // stari grad Labin

14.07. petak - 21:00h
SHPEENA DOX - 2. večer
Festival dokumentarnog filma
više lokacija // Labin

15.07. subota - 21:00h
SHPEENA DOX - 3. večer
Festival dokumentarnog filma
više lokacija // Labin

20.07. četvrtak - 21:30h
LJUBAV JE NA VRELU
komedija - RI Teatar
Špina // stari grad Labin
Potpora: Danieli Systec

27.07. četvrtak - 20:00h
NOĆ ULIČNIH ZABAVLJAČA
program za cijelu obitelj
više lokacija // stari grad Labin

3.08. četvrtak - 21:00h
MEDITERANSKA VEČER
MARKO ŠKUGOR, koncert
Amfiteatar Parka skulptura Dubrova
Potpora:
MCZ // Bibetech // Euronewpack

9.08. srijeda - 21:00h
LJUBAV JE FER
GORAN KARAN //
ELIS LOVRIĆ
musical
Špina // stari grad Labin

11.08. petak - 21:00 h
LABINSKI UZLET LIKOVNOSTI
otvorenje izložbe
Gradska galerija // stari grad Labin

12.08. subota - 21:00h
NOĆ GRADA LABINA
DORIS DRAGOVIĆ, koncert
Titov trg // stari grad Labin

14.08. ponedjeljak - 20:30h
ZBRKO I OLI
predstava za djecu - RI Teatar
Špina // stari grad Labin
Potpora: Danieli Systec

17.08. četvrtak - 21:00h
DAN GRADA LABINA
RADOJKA ŠVERKO, koncert
Špina // stari grad Labin

24.08. četvrtak - 21:00h
LABIN GUITAR NIGHT
večer klasične gitare
Špina // stari grad Labin

31.08. četvrtak - 21:00h
ZATVARANJE LABIN ART
REPUBLIKE 2023.
Špina // stari grad Labin

Prilozi


lar labin art republika kultura koncerti