Kreće Labin Art Republika 2022. - čak 24 događanja u osam ljetnih tjedana

Kreće Labin Art Republika 2022. - čak 24 događanja u osam ljetnih tjedana

6.7.2022. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Vraća nam se labinsko kulturno ljeto, s pregršt nastupa, glazbe, predstava ali i drugih kulturnih sadržaja - baš onakvo na kakva smo navikli u vremenima "starog normalnog". Iako najavljeno tek na sam dan prvog događanja, sa nekoliko "festivala unutar festivala", većim naglaskom na "daske koje život znače", što će posebno veseliti labinsku publiku žednu dobrih predstava, te nekoliko inovativnih programa i novih lokacija, LAR već na prvi pogled u programsku brošuru ostavlja više nego dobar dojam.


Vrhunski program kulturnog ljeta na današnjoj konferenciji za medije najavili su gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić, direktorica Turističke zajednice Grada Labina, Astrid Glavičić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina Borjan Batagelj, voditelji dvaju festivala unutar LAR-a, festivala MOLI, Mario Gigović te Robert Mikuljan, voditelj Labin Jazz festivala uz moderiranje više savjetnice za kulturu, informiranje i odnose s javnošću Grada Labina, Loredane Ružić Modrušan.


Kroz dva najtoplija i "najturističkija" ljetna mjeseca, Labin Art Republika 2022. donosi čak 24 kulturna, umjetnička i zabavna događanja. Prvo od njih kreće već danas, u srijedu 6. srpnja, kada nas u 21 sat na platou ispred Narodnog muzeja očekuje klasični koncert komornog tria "Crisostomo". Još jedan klasični nastup, onaj zagrebačkog Tria Hokus, na programu je iduće srijede 13. srpnja, također u 21 sat, uvodnom je dijelu najavio Borjan Batagelj, pročelnik UO za društvene djelatnosti Grada Labina.


Prošle se godine "na mala vrata" u tada, zbog epidemioloških mjera, znatno oskudniji festivalski program, ušuljao novi festival "MOLI". To je program od četiri predstave malih formi, mahom u izvedbi jednog do dvoje glumaca, u suorganizaciji Umjetničke organizacije KOVA i pod selektorskim vodstvom svestranog Maria Gigovića koji je istaknuo kako  ove godine MOLI daje isključivi fokus na dječje predstave, a prva od njih, "Velika staklena avantura" Boom teatra, odigrat će se već sutra, u četvrtak 7. srpnja u 21 sat na Špini. Kroz idućih nekoliko tjedana MOLI donosi još tri dječje predstave, sve prilagođene za mališane već od četiri godine starosti.


Tradicionalni Labin Jazz festival ni ovoga ljeta ne zaostaje kako kvalitetom tako ni atraktivnošću izvođača. Koncentriran u svega dva dana, petak 8. i subotu 9. srpnja, predstavlja eminentne hrvatske jazz glazbenike i sastave, ove godine po prvi put pod selektorskim vodstvom proslavljenog labinskog jazz glazbenika Roberta Mikuljana koji je i predstavio ovaj dio LAR-a. Prvog dana festivala, koji se također održava na labinskoj Špini, u 21:30 sati nastupa Zagreb Klezman Trio, a od 23 sata očekuje nas koncert atraktivne Lele Kaplowitz i benda. Drugog dana također krećemo u 21:30 s nastupom tria proslavljenog riječkog jazz gitarista Brune Mičetića, a festival nastupom u 23 sata zatvara domaćin i umjetnički voditelj Robert Mikuljan sa svojim kvintetom.


Jedna od najatraktivnijih večeri cijelog programa svakako je ona u četvrtak 14. srpnja kada nas, ovaj put u romantičnoj atmosferi Amfiteatra Parka skupltura Dubrova, očekuje nastup jedne od najboljih hrvatskih vokalnih skupina, klape Cambi. Jednako će atraktivna biti i tradicionalna Noć Grada Labina u subotu 13. kolovoza, kada se u naš grad vraća legendarni Psihomodo pop, a uz njega će na centralnoj gradskoj fešti zasvirati grupe Febra i Dijagnoze, te domaći blues rockeri Restless Sea.


Osim četiri dječje predstave, program donosi i nekoliko kazališnih poslastica za odrasle. Tako ćemo 21. srpnja imati priliku pogledati komediju "Otvoreni brak" Gala teatra, u izvedbi Matije Prskalo i Slavka Jurage. U srijedu 10.8. doajeni domaćeg teatra Miran Hajoš i Robert Raponja donose nagrađivanu predstavu - omnibus "Tri žene", a dvomjesečno labinsko kulturno ljeto zatvara se 25. kolovoza atraktivnim cabaret showom "La Femme".


Ne smijemo zanemariti ni Shpeena Dox, već godinama prisutni festival dokumentarnog filma, koji će se kroz trodnevni program, uz matičnu lokaciju na Špini, spustiti i na onu novu - u Park Hrvatskih branitelja, ispod zgrade labinskog kina. Tamo će se, uz dva dana projekcije dokumentaraca, u nedjelju 31. srpnja dogoditi i gostovanje Pula Film festivala, uz projekciju nagrađivanog filma "Divljaci" Daria Lonjaka.


Ista lokacija dva će tjedna prije biti mjesto okupljanja jednog novoga događanja, čiji je glavni organizator Turistička zajednica Grada Labina - Wine & Music night, uz degustaciju vina lokalnih vinara, craft piva Labona te glazbenu podlogu jazz tria Roberta Mikuljana, istaknula je Astrid Glavičić, direktorica Turističke zajednice Grada Labina.


Neće nedostajati ni izložbi, književnih večeri ili koncerata - pa čak i onih alternativnijih. Ljeto u bojama kulture u Labinu - nakon dvije godine usporenog hoda - vraća se u petoj brzini i sa cijelom paletom kolorita raznolikih događanja.


Za sam kraj konferencije za medije, prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić koji je istaknuo kako je Labin Art republika u svojim počecima i uz entuzijazam Loredane Ružić Modrušan imala cilj da starogradsku jezgru u ljetnim mjesecima dodatno „oživi“.


„Veseli činjenica da danas naš festival koji je prvotno bio zamišljen kao jedan od načina oživljavanja starogradske jezgre dodatno raste, a da potrebe za takvo oživljavanje starogradske jezgre nema, jer i u trenucima kada programa nema, Stari grad je pun posjetitelja. LAR se dalje razvija, a dokaz tome su i brojna događanja ovog ljeta koji će sigurno privući veliki broj zaljubljenika u kulturu, dok se sama organizacija širi se i izvan jezgre što je jedna od novina. Vrijednost LAR-a prepoznata je i naši sugrađani žele ovakva kulturna zbivanja koja nisu komercijalni događaji te zaista oplemenjuju ovu predivnu kulisu koju Labin nudi. Vjerujem kako će svatko ovoga ljeta pronaći nešto za sebe u sklopu LAR-a koji je danas jedan od najizvornijih i najautentičnijih festivala u Istri tijekom ljeta. Dodatna snaga i ono što će vjerujem ponovno biti prepoznato i nagrađeno od strane publike poput nedavno održane RePetrove je to bogatstvo i kvaliteta koju imamo da je organizacija ovog Festivala u potpunosti ostvarena od naših ljudi, mlade ekipe kreativnih Labinjana koji Labin Art Republiku čine još prepoznatljivijom. Tome u prilog govori i podrška Ministarstva kulture za više ovogodišnjih programa. Još jednom, pozivam sve sugrađane da nam se pridruže ovog ljeta i uživaju u svemu što ovaj jedinstveni festival nudi.“ – zaključio je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić

lar labin art republika loredana ružić modrušan predstava koncert kod špine robert mikuljan mario gigović