Kreće energetska obnova zgrade Centra „Liče Faraguna“

Kreće energetska obnova zgrade Centra „Liče Faraguna“

10.8.2016. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Danas je na konferenciji za medije predstavljen projekt energetske obnove zgrade Centra „Liče Faraguna“ Labin. Projekt su predstavili gradonačelnik Grada Labina, Tulio Demetlika, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju Anamarija Lukšić i ravnateljica Centra „Liče Faraguna“ Elide Juričić.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (30%) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (40%). Ukupna procijenjena vrijednost projekta u trenutku prijave bila je 2.047.867,88 kn. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta u odnosu na tu procijenjenu vrijednost utvrđeni su u iznosu od 983.983,20 kn od čega 30% financira Europski fond za regionalni razvoj (295.194,96 kuna) i 40% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (393.593,28 kuna), a ostatak će se financirati iz proračuna Grada Labina. Vrijednost investicije postignuta u postupku javne nabave je 1.329.518,72 kuna.

Cilj projekta je energetskom obnovom zgrade smanjiti potrošnju energije i štetnih emisija CO2. Projektom energetske obnove predviđene su četiri građevinske mjere za poboljšanje toplinske zaštite ovojnice: izolacija vanjskih zidova, rekonstrukcija krova iznad grijanog prostora, izolacija stropa, djelomična zamjena vanjske stolarije i jedna strojarska mjera - ugradnja solarnih toplinskih kolektora za pripremu tople vode. Projektom će se izravno utjecati na kvalitetu boravka štićenika u objektu, bolje uvjete rada zaposlenih te omogućiti potencijalni razvoj i novu kvalitetu pružanja usluga u ustanovi.

 

centar liče faraguna energetska obnova demetlika elide juričić