Krcato na Festivalu kvarnerskog škampa u Rapcu: Pojedeno 280 kilograma škampa na žaru i buzaru

Krcato na Festivalu kvarnerskog škampa u Rapcu: Pojedeno 280 kilograma škampa na žaru i buzaru

29.5.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Za porciju škampa na žaru, škampa na buzaru, salatu od sipa i folpi čekalo se u dva dugačka reda jer je 6. Festival Kvarnerskog škampa na rabačkoj rivi uz lokalno stanovništvo privukao i veliki broj ljudi sa svih strana, s obje strane Učke i turiste.

Porcije su se prodavale od 6 do 10 eura, a 10 eura trebalo je izdvojiti i za nepovratnu čašu u kojoj su posjetiteljima vino po izboru točili vinari sa labinštine Fuhtar, Romeo, Bačac,   Matiška, Juričić, Perinić. Njima su se pridružili i domaći proizvođači piva Labona. Onima koji nisu željeli ni vino ni pivo Labinski Vodovod osigurao je gratis kvalitetnu vodu uz kotizaciju za čašu „Labin bez plastike“ po jedan euro.

Na postavljenim klupama ubrzo se tražilo mjesto više, a ovoj gastro manifestaciji pogodovalo je i lijepo sunčano vrijeme. Organizator je bila TZ Labina uz veliku potporu FLAG-a Alba koji je ovu manifestaciju pokrenuo 2016. godine i za nju ove godine iz EU fonda za pomorstvo i ribarstvo osigurao 32 tisuće eura. Za taj je novac između ostaloga od lokalnih ribara kupljeno 280 kilograma škampa, a ugostiteljski obrt Mika iz Labina i restoran Tri Murve iz Vozilića pripremili su oko 3.500 raznih porcija .

- Jako smo zadovoljni, došlo je neočekivano puno ljudi, veliki su redovi za porcije što govori da ova manifestacija iz godine u godinu raste. Nadam se da smo uspjeli nahraniti sve ljude i da su svi otišli zadovoljni atmosferom i jelom. Škampa je bilo puno a tu je i salate od folpi, rekla je Astrid Glavičić, direktorica TZ Labin. Tiskane su i knjižice sa receptima, a edukativnu kulinarsku radionicu pripremili su i vodili Hrvoje Hrvatin i Toni Dragičević koji su na kraju svoj ukusni rižot sa škampima besplatno podijelili posjetiteljima.

- Došli smo ovdje sa idejom da pripremimo kvarnerski škamp i da prikažemo njegovu maksimalnu iskoristivost jer se svaki dio škampa može iskoristiti upravo zato što je rijedak, skup i cijenjen.   Svjesni smo i njegove ugroženosti i sve manjeg ulova. S druge strane, pokazali smo ljudima koji nisu od mora kako se škamp lovi, pokazali smo im vrše, mreže i posebnu maketu koče te mehaniku lova na škampu, pokušali smo biti edukativni, zabavni i kulinarski.

Mi smo napravili dvjesto porcija koje smo podijelili, radili smo karpačo od sirovom škampa i rižot u kojem smo pokazali kako iskoristiti rep škampa bez termičke obrade. S druge strane smo pokazali kako iskoristiti glavu i oklop za temeljac od kojeg smo napravili gusti umak kojeg smo pri kraju začinjavali karpačom i rižotom, rekao je Labinjan sa zagrebačkom adresom Hrvoje Hrvatin.

Za zabavni dio programa pobrinuli su se grupa Mangroove iz Zagreba i TBF iz Splita.


Branko Biočić

festival kvarnerskog škampa kvarnerski škamp rabac fešta lagur alba