Kraj listopada rok za ponude za Plomin C

Kraj listopada rok za ponude za Plomin C

26.8.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Kvalificirani ponuditelji svoje obvezujuće ponude za termoelektranu Plomin C mogu dostaviti do kraja listopada, pa se prije isteka tog roka ne može govoriti o odzivu ponuditelja niti o pojedinostima ponuda, istaknuli su iz HEP-a, opovrgavajući tvrdnju predsjednika udruge Eko Kvarner Vjerana Piršića da je samo jedna tvrtka dostavila obvezujuću ponudu za TE Plomin C jer nije moguće postići efikasnost s tehnologijom koja je određena natječajem.

Piršić je to izjavio u povodu Vladina prošlotjednog odbacivanja zahtjeva za savjetodavnim referendumom u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji o izgradnji TE Plomin C, koji su joj uz peticiju s 2.624 potpisa "građana i posjetitelja Labinštine" u svibnju uputile udruge Labin Art Express XXI i Eko Kvarner.

HEP podsjeća da je krajem travnja ove godine kvalificiranim ponuditeljima dostavio dokumentaciju za dostavu obvezujućih ponuda u procesu izbora strateškog partnera u izgradnji i upravljanju TE Plomin C.

Riječ je o tri tvrtke - Edisonu iz Italije, KOSEP-u iz Južne Koreje i Marubeni iz Japana. "Prema zahtjevu za dostavu ponuda, kvalificirani ponuditelji mogu dostaviti obvezujuće ponude do 31. listopada te se prije isteka tog roka nikako ne može govoriti o odzivu ponuditelja niti o pojedinostima ponuda", navode.

Dodaju da postupak odabira strateškog partnera HEP provodi prema Međunarodnom pregovaračkom postupku, sukladno EU-ovoj direktivi za nabavu, te da će vrednovanje ponuda biti obavljeno na temelju utvrđenih tehničkih i ekonomskih kriterija.

Kad je riječ o izabranoj tehnologiji za TE Plomin C, HEP naglašava da su u razvoju projektnog rješenja razmatrane sve relevantne tehnologije čistog ugljena te je odabrana tehnologija na ugljenu prašinu sa superkritičnim stanjem pare, zbog visokog energetskog stupnja djelovanja, najveće komercijalne zastupljenosti i visoke pouzdanosti postojećih postrojenja toga tipa. "Dakle, s tehnologijom koja je predviđena natječajnom dokumentacijom moguće je postići traženu efikasnost, što proizvođači opreme i investitori s većim brojem elektrana koje su puštene u pogon posljednjih godina i dokazuju", kažu u HEP-u.

Tome u prilog, HEP podsjeća na ocjenu predstojnika Katedre za termoenergetska postrojenja na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje i člana Savjetodavnog stručnog povjerenstva za ocjenu utjecaja na okoliša za TE Plomin C Željka Bogdana. On smatra da je glavno obilježje konvencionalnih tehnologija, među kojima i one za Plomin C, veliko iskustvo u dosadašnjoj primjeni, zbog čega su nedostaci u pogonu minimalni, a pouzdanost i raspoloživost postrojenja veliki.

HEP je krajem srpnja prošle godine započeo proces izbora strateškog partnera za Plomin C, interes je iskazalo sedam tvrtki, a krajem rujna HEP je završio evaluaciju ponuda i utvrdio listu s četiri kvalificirana ponuditelja za daljnje nadmetanje. Na toj je listi, uz tri navedene tvrtke kojima je dostavljena dokumentacija za dostavu obvezujućih ponuda, bila i poljska kompanija POL-MOT, ali ta tvrtka nije dostavila svu traženu dokumentaciju.

Vrijednost investicije u TE Plomin C, koja bi kao energent koristila ugljen, je oko 800 milijuna eura, planirano je da njena instalirana snaga bude 500 megavata (MW), a zamijenila bi postojeći blok TE Plomin 1 koji ima snagu 125 MW.

Primorski župan protiv referenduma o Plominu C

Odgovarajućim studijama utjecaja na okoliš utvrđeno je da je projekt TE Plomin C održiv projekt, pa ne bi bilo dobro raspisati referendum o Plominu u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, ocijenio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Rijeci. Komadina je odgovarajući na pitanja novinara u vezi s vladinim odbijanjem referenduma o TE Plomin C također rekao da o tom pitanju referendumom ne bi trebali odlučivati stanovnici svih dijelova Hrvatske. (Hina)

te plomin te plomin 3 plin investicija ugljen tep c ekologija gospodarstvo