"Kožljak - izvor kojeg se otpisuje šutnjom"

"Kožljak - izvor kojeg se otpisuje šutnjom"

15.4.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Temeljem održane tiskovne konferencije pored izvora Kožljak (15.3.) i upućenog poziva za odgovorom Skupštini Vodovoda Labin, uzvraćeno nam je šutnjom.

Nakon toga je uslijedio pismeni poziv svim članovima Skupštine Vodovoda (25.3.). Upit je bio poslan na pet e-mail adresa, načelnicima (Općine: Kršan, Pićan, Sv. Nedelja i Raša) te gradonačelniku Grada Labina.

Predsjednik Skupštine Vodovoda je Valter Glavičić, a ostali članovi Skupštine su Glorija Paliska, Gianvlado Klarić, Valdi Runko i Ivan Franković.

Odgovori su pristigli od strane Grada Labina i Općine Raša, od strane Općine Kršan i Općine Pićan smo dobili naznake o slanju odgovora koje nismo dobili, dok se od strane Općine Sv. Nedelja nisu nikako oglasili.


 


Nitko ne zna tko je inicirao upis izvora Kožljak za punionicu


U pristiglim odgovorima (Labin, Raša) na pitanje o tome čija je bila inicijativa da se izvor Kožljak upiše kao planirana punionica, kažu da ne posjeduju traženu informaciju.


Sa prošle sjednice Gradskog vijeća Grada Labina (održana 26.3.2019.), direktor Vodovoda, Dino Škopac govori: ''Inicijative za navedenim započete su prije 2006.g. Godine 2004., Vodovod Labin je bio u gubitku i dobiven je nalog od Skupštine Vodovoda da se pokuša bilo kakvim akcijama poslovanje pretvoriti u plus.''


Iz navedenog citata zaključujemo da je nalog potvrđen ako ne i izdan od tadašnjeg predsjednika Skupštine Vodovoda, Tulia Demetlike. Naime, Grad Labin ima 54,40% učešća u vlasničkoj strukturi Vodovoda Labin, iz čega proizlazi da je za donošenje odluke dovoljan i presudan jedan ''glas''.


Zanimljivi su takvi vlasnički odnosi Skupštine Vodovoda s obzirom da Labin nema ni jedan izvor na svom području.


Razvidno je da mora postojati ''pisani trag'' o navedenoj inicijativi koji se drži u zaključanoj ladici onih koji donose odluke, a to su pored direktora, članovi Skupštine društva koji o ovom slučaju nemaju nikakvih saznanja – ili ih ne žele predočiti.Gradonačelnik i načelnici (članovi skupštine Vodovoda) – bez stava


Na pitanja kojima smo htjeli čuti njihov stav, branili su se šutnjom pozivajući se na odredbe Zakona o pravu na pristup informacijama. Ipak moramo naglasiti da su se gradonačelnik Valter Glavičić i načelnica Glorija Paliska odazvali pozivu i obrazložili svoj odgovor bez davanja odgovora na pitanja koja iznosimo dalje u tekstu.


Za ostale članove Društva možemo reći da ih više nećemo pozivati na navedeni Zakon po kojemu bi se trebali očitovati, s obzirom da ovim neodazivom daju osobnu poruku svim građanima.


Radi se o izvoru Kožljak, kojeg smo ''opjevali'' na facebook stranici ''Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine'', s obzirom da se radi o izvoru sa najkvalitetnijom vodom. Radi se o izvoru koji se ne koristi u punom kapacitetu za građane Labinštine.


Građani žele sudjelovati u razvoju i napretku zajednice, međutim, nailaze na zatvorena vrata. Ovo je odgovor koji su dobili svi građani Labinštine, od ljudi kojima je dano povjerenje da raspolažu resursima i našim novcem.


Pitanja na koja nisu htjeli dati odgovor:


-          Da li je tadašnji načelnik/gradonačelnik podržao tu inicijativu i zašto je/nije?


-          Da li Vi osobno podržavate danas korištenje ovog izvora kao punionicu (privatizacija izvora)?


-          Da li Vi osobno podržavate veću iskoristivost ovog izvora za građane Labinštine (putem izgradnje cjevovoda i javnih špina ili na neki drugi način)?


 

Koji je stvarni razlog njihove zajedničke, možda i dogovorene šutnje, možemo samo nagađati. Neke od naših pretpostavki je da šutnjom žele prikriti svoju odgovornost koju iznosimo u nastavku ovog priopćenja uvidom u jedno Izvješće Vodovoda Labin.


Izvješće o stanju društva TD Vodovod LABIN kojeg potpisuje direktor Dino Škopac


Iz naslovnog Izvješća (2012.g.) citiramo:


''U svezi udjela pojedinog izvora u ukupno zahvaćenoj vodi ovdje je važno naglasiti stalnu težnju za povećanjem udjela vode iz izvora Plomin i Kožljak a na račun smanjenja zahvaćene vode iz izvora F. Gaj –Kokoti. To je važno zato jer se time smanjuje trošak za ukupno utrošenu struju za pogon crpnih stanica i tako povećava ekonomičnost poslovanja.''


Pitamo se, gdje je nestala ta težnja. Gdje je nestalo racionalno i ekonomično poslovanje, ili ga nikad nije ni bilo osim na papiru. Tko su odgovorni za ovakve propuste?


Težnja je isparila. Ostala je samo šutnja kojom se otpisuju i građani kao i izvor Kožljak.


 


Labin, 15.04.2019.

Mladen Bastijanić, Mladenka Vidas, Ivan Mohorović, Tanja Pejić


zaštitimo vodu labinštine voda kožljak rađanska inicijativa izvor kožljak mladen bastijanić tanja pejić mladenka vidas ivan mohorović politika