KORONA UDAR NA MUZEJE U ISTRI Vedran Kos: "Da kolegici ili meni daju otkaz, u Narodnom muzeju u Labinu ne bi imao tko raditi!"

KORONA UDAR NA MUZEJE U ISTRI Vedran Kos: "Da kolegici ili meni daju otkaz, u Narodnom muzeju u Labinu ne bi imao tko raditi!"

19.12.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Priču o posljedicama koje pandemija koronavirusa već devet mjeseci nanosi poslovanju muzeja u Istri najbolje je početi s crne strane, otkazima u Muzeju grada Umaga i s nešto vedrije, ne i lake poslovne strane, Narodnim muzejom u Labinu.PAD PRIHODA I POSJEĆENOSTI OD OKO 70 POSTO

KORONA UDAR NA MUZEJE U ISTRI Vedran Kos: "Da kolegici ili meni daju otkaz, u Narodnom muzeju u Labinu ne bi imao tko raditi!"

19.12.2020 13:45 | Autor: Zoran ANGELESKI

Korona i muzeji 2020. Foto Nikola Vilicxx /Cropix

Priču o posljedicama koje pandemija koronavirusa već devet mjeseci nanosi poslovanju muzeja u Istri najbolje je početi s crne strane, otkazima u Muzeju grada Umaga i s nešto vedrije, ne i lake poslovne strane, Narodnim muzejom u Labinu.


TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sponsored content

Pratite puls, razinu kisika u krvi ili samo napravite EKG. Apple Watch Series 6 od 284kn/12mj. s 0% kamata, sada u iSTYLE-u!

Midas - Nativno Internet oglašavanje

Umaški muzej, odnosno njegov osnivač Grad Umag, jedan je od rijetkih, ako ne i jedini u Hrvatskoj, koji je još proljetos, na počecima pandemije, dao otkaze dvjema kustosicama, dok Narodni muzej Labin, kako nam kaže njegov ravnatelj Vedran Kos, ni ne može dati otkaze jer muzej onda, uz svega dva djelatnika, ne bi mogao ni djelovati.


- Ha, ha, najzanimljivije mi je vaše pitanje o eventualnim otkazima. Bilo bi vrlo interesantno, jer da meni ili kolegici daju otkaz, u muzeju ne bi imao tko raditi. Inače, imamo problema po pitanju stručnih djelatnika u muzeju. Za sada na svu sreću, nema govora o otkazima, kaže Vedran Kos.

No, dvije umaške kustosice i njihove obitelji iskusile su užas otkaza još za proljetna podizanja prvog vala. O tim otkazima naš je list već tada kritički pisao. Uz dvije kustosice, otkaz je dobila jedna knjižničarka gradske knjižnice, a sve su bile zaposlene na neodređeno radno vrijeme. Tada je Grad Umag ukupno otpustio četiri djelatnika s ugovorom na neodređeno, a bez posla je ostalo i 20 ljudi s ugovorom na određeno radno vrijeme.


Ravnateljica Muzeja grada Umaga Biljana Bojić o ta dva otkaza kaže da zbog toga Muzej, kao stalna ustanova koja permanentno obavlja funkcije sakupljanja, čuvanja, proučavanja građe, sada ima otežan rad.


- Korona kriza nam je naravno teško pala. Poslovanje muzeja i stručni rad koji je u 20 godina izrastao, sada obavlja dva djelatnika. Naime, Muzej je od svog osnivanja 1999. svojim stručnim zalaganjem na polju arheologije, etnologije, povijesti umjetnosti i povijesti doprinio općem društvenom interesu ne samo zajednice, nego i šire, kaže ona.

U vrijeme korona krize, nastavlja, dogodio se pad posjećenosti od 70 posto. "Osjetio se nedolazak talijanskih posjetitelja, a oni koji su nas posjetili - Slovaci, Česi, Nijemci, Austrijanci - bili su više nego zadovoljni mogućnošću da nešto mogu vidjeti i upoznati".


Od pozitivnih stvari navodi to što su upravo na početku krize završili s obnovom njihovog sjedišta - srednjovjekovne kule iz 14. stoljeća, koja je trajala od 2009. Realiziran je i program za osobe s invaliditetom 'Dodir muzeja', izrađena su muzejska pomagala koja imaju svoju stalnu upotrebu u izložbenim i edukativnim aktivnostima, a uz to, izlazi im iz tiska i katalog "U svjetlu i sjeni - način života na svjetioniku Savudrija".


Poražavajući podaci o padu posjećenosti i prihoda, koje smo dobili i od ostalih sedmero ravnatelj(ic)a muzeja u Istri, poklapaju se s rezultatima nedavno objavljenog nacionalnog online istraživanja Muzejskog dokumentacijskog centra o utjecaju pandemije na hrvatske muzeje, a po kojem gotovo dvije trećine, 74 posto ispitanih bilježi pad broja posjetitelja od 50 do 100 posto, a 63 posto ispitanih imaju gubitke u vlastitim prihodima veće od 50 posto.


Vedran Kos, ravnatelj labinskog Narodnog muzeja, kaže da je pad poslovanja prisutan na svim razinama, od pada broja posjetitelja u Muzeju, Gradskoj galeriji Labin i područnim zbirkama, pa do otkazivanja dogovorenih izložbi i projekata. Najveći pad prihoda zabilježen je kod vlastitih sredstava; od ulaznica i arheoloških nadzora.


- Plaće su nam smanjene još u proljeće za oko deset posto. Već sada je vidljivo da je broj posjetitelja manji za oko 65 do 70 posto, a uza sve, rebalansom su umanjeni i prihodi grada Labina, dodaje Vedran Kos.


Tajana Ujčić, ravnateljica Muzeja grada Rovinja, potvrđuje da su i njima plaće smanjene za deset posto. Gubici u vlastitim prihodima u odnosu na 2019. iznose im 73 posto.


- Dugoročno je pozitivno to što smo počeli rješavati nakupljene zaostatke; napravljena je revizija zbirki: 'Stari majstori' i 'Suvremene umjetnosti', kaže ona. Od investicija izdvaja postavljanje vatrodojave koja je spojena na Javnu vatrogasnu postrojbu Rovinj.


- Dugoročno je najznačajnije to što smo izradili idejno rješenje rekonstrukcije palače Califfi i susjednih objekata koje koristi Muzej, kao prvu fazu u izradi dokumentacije za obnovu Muzeja i postavljanje prvog stalnog postava koji će prikazati prošlost Rovinja od prapovijesti do danas, naglašava Tajana Ujčić.


 Jerica Ziherl, ravnateljica Muzeja Lapidarium u Novigradu, kaže nam da najveći pad poslovanja bilježi pripadajuća trgovina Link zbog izostanka gostiju (pad prihoda 63 posto). Od predviđenih muzejskih programskih aktivnosti, otkazane su tri međunarodne i jedna domaća izložba.


- U odnosu na 2019. godinu, pad posjećenosti u muzeju bilježen putem prodanih ulaznica je 65,3 posto. Programi na otvorenom bili su besplatni, no bila je samo "krnja" Arterija krajem kolovoza kada su mnogi turisti morali napustiti Hrvatsku. Prihodi od prodaje ulaznica, kataloga bilježe pad od 65 posto.


- Nismo imali otkazivanja ugovora, jedino nekih programa bez ugovorenih obveza prema partnerima, zaključuje Jerica Ziherl.

Više na Glasu Istre 

Z.Angeleski


Muzej korona kriza pad prihoda covid 19 vedran kos narodni muzej labin