Konferencija za medije gradonačelnika Grada Labina / Business Friendly certifikat / Porez na korištenje javnih površina / ponovno formiranje Upravnog odjela za društvene djelatnosti

Konferencija za medije gradonačelnika Grada Labina / Business Friendly certifikat / Porez na korištenje javnih površina /  ponovno formiranje Upravnog odjela za društvene djelatnosti

26.2.2018. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Jutros je  u prostorijama Gradske knjižnice održana konferencija za medije  gradonačelnika Valtera Glavičića, njegovih zamjenika Federike Mohorović Čekada i Zorana Rajkovića.

Uz ostale aktualne teme, najavljen je program obilježavanja 97. obljetnice Labinske republike koja se obilježava ovaj tjedan.

Od petka osvijetljena su dva najveća rudarska spomenika na području grada, i to na lokaciji Pjacal, nekadašnje rudarsko dizalo – ŠOHT te spomenik rudaru borcu, u centru grada a za koje u planu trajno osvjetljavanje.

Bogati program, započet u petak dodjelom nagrada najboljim sportašima Grada Labina za prošlu godinu nastavlja se sutra u Klubu studenata Istre „Mate Balota“ u Zagrebu prikazivanjem dokumentarno – obrazovnog filma na temu rudarstva Labinšćine, “Mjere zaštite u rudniku ugljena”, iz 1952 . godine (iz arhive L.A.E. XXI).  Dan kasnije, u srijedu kao i svake godine u Općini Raša održat će se komemoracija povodom 78. obljetnice rudarske tragedije u prostorijama RKUD-a Rudar Raša, a istoga će se dana predstaviti  Zbornik radova 1. Labinski kulturno-povijesni susreti u Gradskoj knjižnici u 18,00 sati. U četvrtak, 1. ožujka LAG „Istočna Istra“ predstavit će promotivni film u Centru za nematerijalnu kulturu Istre (CENKI) u Pićnu.

Konferenciji za medije prisustvovala je Elis Baćac, viša stručna suradnica za kulturu, turizam i ekologiju u Općini Pićan, koja je domaćin ovogodišnje svečane akademije u čast Labinske republike. Elis Baćac naglasila je da Labin i ostale općine između ostalog povezuje zajednička rudarska prošlost.  Tako je za petak, 2. ožujka na  Dan Labinske republike predviđen obilazak posljednjeg rudnika u Tupljaku, a na samoj sjednici govoriti će Đani Ajkler,  rudar koji je odradio posljednju rudarsku smjenu u jami Tupljak.

Najznačajniji datum u  rudarskoj povijesti Labinštine 2. ožujka obilježit će se i polaganjem vijenaca na spomenicima rudarima i komemoracijom na Krvovoj placi.

Radni tim za provedbu projekta izgradnje Doma za starije osobe

Nedavno je održan prvi radni sastanak Radnog tima za provedbu projekta izgradnje Doma za starije osobe u Labinu. Prezentirani su osnovni podaci o projektu, te sadašnja situacija oko zemljišta i postojećeg upravnog spora koji traje već dulje vrijeme. Razmatraju se mogućnosti i varijante izvedbe ovog bitnog projekta za građane Grada Labina te je najvažnije da budući Dom bude  veličinom i cijenom prihvatljiv našim sugrađanima. – poručio je  gradonačelnik Valter Glavičić


Gradska uprava imati će 6 upravnih odjela

Zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada najavila je sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća. Naglasila je kako je nakon provedenog anketiranja građana o zadovoljstvu uslugama gradske uprave donesen prijedlog novog Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu gradske uprave. Po ovom prijedlogu, gradska uprava trebala bi imati šest upravnih odjela.  Naime, uvidjela se potreba za ponovnim formiranjem Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Formirati će se zasebni Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte, a u  Upravni odjel s za poslove Gradonačelnika, Gradskog vijeća i  opće poslove spojiti će se dosadašnja dva, točnije Upravni odjel za poslove Gradonačelnika i Gradskog vijeća i Upravni odjel za samoupravu i opće poslove. Novina je i ta da na sutrašnjoj sjednici, svaki vijećnik dobiva tablet te dosadašnji pisani materijali odlaze u povijest.

Porez na korištenje javnih površina

Jednoglasna odluka nedavno donesena na sjednici Gradskog vijeća o povećanju poreza na korištenje javnih površina, potakla je ugostitelje, na koje se ova odluka i odnosi na dijalog s Gradonačelnikom kako bi se pronašlo zajedničko prihvatljivo rješenje. Nakon dva održana sastanka, pronašlo se kompromisno rješenje.

„Sastancima su se odazvali ugostitelji iz Rapca, Starog grada, Zelenica, Trga labinskih rudara i Katura. Moramo biti svjesni da Labin i Rabac jure prema naprijed, dižemo destinaciju na viši nivo. Spremni smo konkurirati najjačim destinacijama u Istri, no za to postići, moramo podići cijenu. Razgovarali smo i pronašli neka kompromisna rješenja te proširili dvije zone sa podzonama ovisno o dijelovima Grada, te  uveli tri perioda godišnje naplate terasa, objasnio je gradonačelnik Glavičić.

Business Friendly certifikat

Business Friendly certifikat, certifikat koji se dodjeljuje gradovima s pozitivnim poslovnim okruženjem biti će ovoga tjedna uručen Gradu Labinu, najavio je zamjenik gradonačelnika Zoran Rajković. Nakon izrade 211 dokumenata kako bi se udovoljilo traženim uvjetima,  i ovaj proces započet 2016. godine biti će i formalno priveden kraju. Uskoro će biti  prezentirana i aplikacija „Labin na dlanu“ koja sažima sve gospodarske subjekte na području grada. Naglasak je na tome da se vodi transparentna porezna politika, daju pravovremene informacije i prate nove tehnologije, čime se daje na značaju suradnji javnog i privatnog sektora, naglasio je  Rajković.

Aglomeracija Labin-Raša-Rabac

Jedna  u javnosti najaktualnijih tema je projekt odvodnje pa se gradonačelnik Glavičić, ujedno   predsjednik Skupštine Vodovoda Labin d.o.o. osvrnuo i na očitovanje Vijeća za vodne usluge koje je nedvojbeno potvrdilo da jedinica lokalne samouprave ne smije samostalno graditi vodne građevine, već to smije samo trgovačko društvo koje je isporučitelj vodne usluge. Potvrdio je da će Skupština Vodovoda predati Općini Raša dokumentaciju koju potražuje, no odgovorom nadležnog Vijeća za vodne usluge jasno je da Općina Raša neće moći sama graditi, a niti kandidirati projekt na EU fondove. Slijedom toga, nadležni su uputili i mišljenje oko formiranja budućih cijena te je rečeno da se cijena za vodne usluge može formirati po aglomeracijama, odnosno da može biti više cijena za jedno područje.

labin presica business friendly certifikat porez ugostitelji upravni odjel valter glavičić federika mohorović čekada zoran rajković