Koliko će Općinu Pićan koštati tužba protiv Rockwoola

Koliko će Općinu Pićan koštati tužba protiv Rockwoola

4.5.2012. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Vijećnici Općine Pićan nisu na sinoćnjoj sjednici donijeli odluku hoće li se ili ne žaliti na presudu Trgovačkog suda u Pazinu kojom je općina izgubila spor protiv tvornice kamene vune Rockwool. Naime, općina je presudu dobila tek jučer, iako ju je njihov odvjetnik Branislav Vukojević zaprimio 27. travnja. Rok za žalbu je osam dana i ističe sutra, 5. svibnja. Pićanci će danas pokušati prolongirati rok za žalbu i angažirati drugog odvjetnika, jer im se Vukojević uopće ne javlja. Općinski načelnik Ivan Franković kazao je kako je odvjetnika Vukojevića barem 10-tak puta pokušao kontaktirati, slao mu dopise, ali im je on tek pred samu sjednicu Vijeća faksom poslao presudu.

Stoga je općina već stupila u kontakt s drugim odvjetnikom Marijanom Belušićem koji bi im trebao ishodovati prolongiranje roka žalbe. Vijećnici se nisu mogli načuditi ponašanju odvjetnika Vukojevića, ali i ponašanju općinskih čelnika i općinske uprave koji su, kako je primijećeno sami trebali u Trgovačkom sudu preuzeti presudu, a ne se ponašati gotovo nonšalantno. Posebice stoga jer u slučaju da se ne žale na presudu tužbe o uklanjanju opasnosti štete i naknade štete od Rockwoola, a koja je izrečena 26. ožujka, moraju tvornici kamene vune u roku od osam dana nadoknaditi trošak postupka u iznosu od 533.750 kuna. Ali taj iznos i neće biti konačan jer se još uvijek ne zna koliko je trošak odvjetnika Vukojevića, koji je doduše na jednoj od sjednica Vijeća kazao kako će općinu zastupati pro bono. Stoga je nezavisni vijećnik Branko Ružić primjetio: (ton – Branko Ružić). Pićanskim vijećnicima nije bilo jasno niti tko je odredio visinu naknade štete koju je općina tražila od Rockwoola od 15 milijuna kuna, a temeljem koje sada oni  tvornici moraju isplatiti više od pola milijuna kuna. Predsjednik Vijeća Silvan Juran kazao je kako je visina odštete koju su tražili određena na osnovu Studije o zaštiti okoliša, a u kojoj se Rockwool obvezuje općinu obeštetiti za oko 2 milijuna eura. Činjenica jeste, čulo se na Vijeću, a to od pićanskih čelnika nitko nije demantirao, da odluku o visini štete nije donijelo Vijeće, pa je nezavisni vijećnik Branko Ružić ustvrdio da su općinski čelnici, načelnik Franković i predsjednik Vijeća Juran, takvom odlukom prekršili zakon. Nakon na trenutku i konfuzne i zbunjujuće rasprave, jer zapravo nitko od općinskih čelnika, ali i vijećnika ne zna što im je sada činiti, s obzirom da rok za žalbu ističe sutra, ili možda u ponedjeljak odlučeno je da se o žalbi odlučuje na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća koja će se održati sutra navečer u 19 sati.

Vijećnici su inzistirali da na tu sjednicu dođe i netko od odvjetnika da im pojasni presudu i što bi općini donijela žalba na presudu, a što eventualno odustajanje od žalbe. Jednodušni su bili i u prijedlogu da se dosadašnjem odvjetniku Branislavu Vukojeviću otkaže suradnja, a bilo je prijedloga da ga općina, zbog kako je rečeno nesavjesnog i diletantskog zastupanja njihovih interesa, i tuži.

 

pican rockwool opcina pican tužba naknada