Koja je uopće prava istina oko plaća radnika na Labinštini?

Koja je uopće prava istina oko plaća radnika na Labinštini?

11.12.2007. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

U jučerašnjem izdanju Glasa Istre, u članku podnaslova: GDJE SU NAJNIŽE I NAJVIŠE PLAĆE U ISTARSKIM TVRTKAMA: RADNICI U TEKSTILU I TRGOVINI NAJUGROŽENIJI – MENADŽERI NAJZAŠTIĆENIJI, što je prigodno objavljeno povodom Međunarodnog dana zaštite ljudskih prava, pokušalo se prikazati na nesrazmjer u veličini cijene vlastitog rada.

U velikom nesrazmjeru u plaćama koje se navode u ovom članku, spomenuti su Holcim(koji je po portalu MojPosao, zajedno sa Plavom Lagunom, trenutno najpoželjniji poslodavac), ali i Benetton i Ec-comm, kao i manje radionice s 30 do 40 zaposlenih koje nisu sindikalno organizirane, gdje su plaće sramotno niske.

Marina Cvitić, predsjednica Odbora za ugostiteljstvo i turizam Sindikata Istre i Kvarnera te voditeljica ovog sindikata za istočnu obalu:

"Vrlo niske plaće od dvije tisuće kuna ili manje na labinskom području primaju zaposleni u trgovačkim lancima Lidl i Plodine. No najgore je što se radnici zapošljavaju isključivo na određeno vrijeme, a od straha da im poslodavac neće produžiti ugovor ne žele se sindikalno organizirati. Oni su građani drugog reda, nemaju nikakvu materijalnu sigurnost, ne mogu dizati kredit i žive vrlo teško".

 

Danas stiže demant Lidla:

"Želimo demantirati ovaj navod s obzirom na to da plaće trgovaca u našoj trgovini u Labinu iznose 4.000 kuna bruto. Što se tiče ugovora o radu, u navedenoj trgovini imamo djelatnika zaposlenih na određeno i neodređeno vrijeme."

 

O pravima radnika se malo govori, a činjenica je da se radi o takvom sektoru u kojem su zaposlenici mahom žene, i koje zbog prehranjivanja obitalji pristaju na svakakve uvjete, dok njihova šutnja nije nikome od koristi. Samo zaposlenici znaju pravu istinu, ali neminovno se ta "prešutna istina" reflektira na cijelo društvo.

 

Tekst je većim dijelom preuzet sa:

www.glasistre.hr

Lidl prava radnika Labin plaće zaposlenici Plodine Marina Cvitić sindilakci