Klaudio Lazarić: Zatvaranje Rockwoola je konačni cilj lokalnog stanovništva!

Klaudio Lazarić: Zatvaranje Rockwoola je konačni cilj lokalnog stanovništva!

30.1.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

Sramotno je da se na sastanku održanom u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, na kojem je bilo riječi o tvornici kamene vune Rockwool, s kojeg su mi bilješke došle u ruke nakon dva i pol mjeseca, ni jednom riječju ne spominje nezadovoljstvo i česti prosvjedi građana zbog njene izgradnje u podnožju Pićna, već isključivo kako pomoći stranom ulagaču da do 20. veljače ispuni sve uvjete za dobivanje uporabne dozvole i time prestanak probnog rada. Još je žalosnije što su o tome šutjeli predstavnici Istarske županije Darko Lorencin, direktor Istarske razvojne agencije i Davor Červenko, savjetnik u Odjelu za gospodarstvo Grada Labina, koji su od javnosti skrivali zaključke s tog skupa.

Riječi su to kršanskog vijećnika Klaudija Lazarića na današnjoj konferenciji za tisak u Potpićnu, na kojoj je on osudio takvo ponašanje, naglasivši da su takvim ponašanjem svi oni koji su tobože pokazivali brigu za ugroženo stanovništvo, a istodobno činili sve da omoguće opstanak tvornice Rockwool u Raškoj dolini, trudivši se da joj osiguraju i najsitniji dokument, do kraja razotkrili svoje lice. Time su još jednom svoje ljude ostavili na cjedilu, prepušte samima sebi i trovanju od strane tvornice kamene vune, koja trenutačno ne radi.

Lazarić je izrazio i zgroženost nedavnom izjavom dopredsjednika Damira Polančeca, koji je nakon što je upoznat s cijelim slučajem i mogućom štetom za Hrvatsku ukoliko dođe do zatvaranja sporne tvornice, rekao da je isplativije da se preseli lokalno stanovništvo, nego da se stavi ključ u bravu, naglasivši da tako nešto nije uspjelo ni Mussoliniju za fašističke Italije!

Komentirajući jučerašnje priopćenje istog Ministarstva da lokalna samouprava nije nadležna za pokretanja postupka za izradu nove studije o zaštiti okoliša, s obzirom da je na dosadašnju bilo mnogo primjedbi, Lazarić je zaključio da su županijski čelnici tim potezom, znajući o čemu se zapravo radi, htjeli samo dobiti na vremenu do izdavanja uporabne dozvole tvornici kamene vune. - Nama i nije cilj nova studija već trajna zabrana rada tog zagađivača, jer jedino tako dobivamo bitku za opstanak na vlastitom tlu - ustvrdio je vijećnik Općinskog vijeća Kršana.

Na kraju, on je sve one koji sada pohode upravu Rockwoola, zanimajući se navodno za pravo stanje stvari, nazvao lovcima na jeftine političke bodove, jer, kako reče, da su htjeli istinu su mogli saznati u protekle dvije godine i nakon toga reagirati na pravi način.

Iz bilješke koja je dostavljena potpredsjedniku Vlade Polančecu, uz opasku na mogućnost od "neželjenih implikacija ukoliko se isti ne riješi", još se jednom potvrđuje da je preduvjet dobivanja uporabne dozvole izgradnja 400 metara prilazne ceste te isto toliko metara vodovodnih cijevi, a na što se obvezala Općina Pićan. S obzirom na prazan općinski proračun Rockwool je ponudio samostalno financiranje prilazne ceste i vodovodnog priključka, "čak i u smislu zajma Općini Pićan, kao i sva druga moguća rješenja, koje su redom, isti sve odbili."

U istom se dokumentu navodi izjava D. Lorencina kako su Istarska razvojna agencija i Istarska županija "ispoštovale sve stavke vezane uz navedenu investiciju te cijelo vrijeme pružali potporu navedenom ulaganju, čak i u financijskom smislu, oko milijun kuna u protekle tri godine." (MM)

klaudijo lazarić politika pićan rockwool izbori davor červenko darko lorencin izbori2009