Klaudio Lazarić: Ekscesi u Rockwoolu kontinuirano

Klaudio Lazarić: Ekscesi u Rockwoolu kontinuirano

14.3.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Politika

Požar koji je u četvrtak planuo na postrojenju Tvornice kamene vune Rockwool samo je jedan od ekscesa koji se kontinuirano događaju od njenog puštanja u pogon, ustvrdio je na konferenciji za novinare Klaudijo Lazarić, općinski vijećnik, predsjednik kršanske podružnice HSLS-a i jedan od članova središnjeg vijeća stranke.

- Dio tih ekscesa koji su se dogodili na početku Rockwool je priznao, a o onima koji su se događali poslije ne znamo ništa, ali često se vidi da dim izlazi kroz pomoćni, mali dimnjak, onaj koji se nije smio otvarati više od dvanaest puta godišnje, najviše četiri sata u jednom navratu, kaže Lazarić.

Napominje da je Rockwool istog dana kada se incident zbio, prije no što su nadležna tijela obavila očevid, izdao priopćenje da se ništa bitno i opasno nije dogodilo.

- Takav odnos nekako upućuje da ljudi iz Rockwoola ne priznaju inspekcijske službe te da vrše pritisak i na njih i na javnost. Sve je to dio konstantnog pritiska da bi se umanjio očiti negativan utjecaj rada tvornice. Interesantno je kako je ekološki incident u medijima loše popraćen. Nisam primijetio da je neka televizijska kuća prenijela vijest osim HTV-a, a i ta uz neizostavnu glasnogovornicu tvornice koja u medijima dobiva nevjerojatan prostor. Ona u tom nastupu kaže da snimanje štete nije dozvoljeno jer je tehnološki proces patentiran i zaštićen, a Rockwool je svojevremeno izdao DVD na kojemu je snimljena proizvodnja i shematski prikazan cjelokupan proces! Očito, htjelo se od javnosti sakriti razmjere incidenta, ocjenjuje Lazarić.

Lazarić smatra da je došao trenutak za raspravu o održivom razvoju Labinštine jer najavljenom gradnjom trećeg bloka TE Plomin on dolazi u pitanje. (R. SELAN)

Pročitajte i audio izjavu za Radio Labin

 

klaudio lazarić kršan rockwool te plomin te plomin