Kipar Petar Dolić izlaže u galeriji Alvona

Kipar Petar Dolić izlaže u galeriji Alvona

29.7.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U petak, 30.srpnja u 21 sat na otvaranje samostalne izložbe kipara Petra Dolića, najvećeg kiparskog talenta mlađe generaciije, koji je 1999.g. diplomirao na  zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Šime Vulasa.

Član je HDLU-a i HZSU-a te je izlagao je na brojnim skupnim i 20-tak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Izradio je i desetak skulptura u javnim prostorima, a njegovi se radovi nalaze u muzejima i privatnim zbirkama. Dobitnik je više vrijednih nagrada i priznanja.

Dolić, inače umjetnik velikih spomeničkih formi, mahom rađenih u kamenu, za ovu je prostorom nadahnutu izložbu napravio skulpturu u prostoru - prostornu kompoziciju od više elemenata koji čine cjelinu.

Gorka O.Cvajner u tekstu kataloga izložbe naslovljen „Rajski vrt Petra Dolića":

„On intenzivno ćuti prostor i u svaki smješta svoju /ne/ skulpturu na principu sljubljivanja do dosega iznimne harmonije. Taj vrhunski sklad podupire i njegova plemenita narav radnika. Naime, u svaku je gradbenu jedinicu niza ugrađena njegova ruka kipara koja jednakom brižljivošću izvlači željeni oblik, kako u velikoj, tako i u ovoj, maloj formi. Svaki detalj u konačnici otkriva i potvrđuje istinskoga majstora koji u sebi nije zaboravio radost i ludičku narav čovjeka. 

Ova izložba Dolićeva je ljudska i stvaralačka /pra/uspomena na raj. Na vrt sa hladovinom i vodom tekućicom, na poj rajskih ptica, na mjesto ljudskog osvježenja i božanskog mira. Jer raj jest konac i početak vremena. „

petar dolić kultura kiparstvo galerija alvona