Katedra Čakavskog sabora: Predstavljanje knjige 'Res publica Albonessium'

Katedra Čakavskog sabora: Predstavljanje knjige 'Res publica Albonessium'

16.8.2023. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

U ponedjeljak, 14. kolovoza 2023. godine, u atriju Narodnog muzeja Labin u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Labin, a u sklopu obilježavanja Dana Grada Labina, održana je promocija knjige “Res publica Albonessium”. Autori knjige su članovi Katedre: Sanja Gregorinić Trumić, Eva Melegi Matković, Miranda Škalamera Verbanac, Rosela Tapai, Bruno Falco, Danijel Tatić i Deni Vlačić. Urednik knjige je doktorand povijesti Danijel Tatić, a knjiga je tiskana u tiskari “Liberi print” u Zagrebu, uz financijsku potporu Grada Labina.

Djelo je dobilo ime po najstarijem pronađenom spomeniku koji po prvi puta u povijesti spominje Labin, a pronađen je u crkvici Sv. Sebastijana u Škrokonima (Sv. Marina) te datira iz 3. stoljeća. Spomenik na kojemu je pronađen natpis “Res publica Albonessium” bio je ugrađen u oltarnu ploču crkve, a sada pripada stalnom postavu atrija labinskog muzeja. Knjiga je tematski podijeljena na tri dijela: u prvom dijelu obrađeni su pojedini događaji koji su se odigrali na području Labina, u drugom dijelu istaknuti su kulturno-povijesni spomenici Labina te u trećem dijelu možemo pronaći sve važne labinske ličnosti.

Predsjednik Vlačić ističe: “Ideja za objavljivanje knjige ‘Res publica Albonessium’ rodila se iz dubokog osjećaja odgovornosti prema očuvanju bogate kulturne baštine Labina. Kako bismo osnažili svijest javnosti o vrijednostima koje nosi naša zajednica i kako bismo stvorili trajno prisustvo povijesti Labina, odlučili smo se za stvaranje iste. Razmišljajući o načinima kako ujediniti povijesne događaje, zanimljivosti i tradiciju Labina na jednom mjestu, shvatili smo da je knjiga idealan način za to. Knjiga je postala sredstvo koje nam omogućuje da priču o našem gradu ispričamo na sveobuhvatan način. Želimo da svi čitatelji, bilo lokalni stanovnici ili posjetitelji, imaju priliku dublje se povezati s Labinskom poviješću, razumjeti je i cijeniti. Cilj nam je revitalizirati zanimanje za našu zavičajnu baštinu i povijest Labina. Vjerujemo da će ova knjiga potaknuti nove generacije da se dublje povežu sa svojim korijenima. Ova knjiga nije samo zbirka podataka, već i pokušaj da se prošlost približi suvremenom svijetu na način koji će biti privlačan, informativan i emotivan.”.

Na samome kraju predstavljanja Vlačić je pozdravio sve prisutne te iskazao posebnu zahvalu: “Zahvaljujem se Gradu Labinu koji je prepoznao vrijednost ovog projekta i pomogao nam sufinancirati publikaciju, a posebice višoj savjetnici Loredani Ružić Modrušan. Hvala članovima dobrotvornog društva “Rudar Club” iz New Yorka (Amerika), članovima “Istrian American Charities” čija je srdačna donacija pomogla u izvedbi ovog projekta te gospođi Tatjani Beaković Floričić koja je bila koordinator između Labina i New Yorka. Financijska potpora američkih klubova nije samo omogućila tiskanje ove vrijedne knjige, već je i doprinijela očuvanju povijesne baštine te prenošenju znanja na buduće generacije. U ime svih članova zahvaljujem se ravnateljici POU Labin Renati Kiršić i djelatnicima Narodnog muzeja Labin. U vlastito ime posebno se zahvaljujem našem dragom istraživaču Marijanu Milevoju čija je potpora uvijek prisutna u svim aspektima istraživanja.”

čakavski sabor labin deni vlačić res publica albonesium knjiga predtsavljanje