Kapelica dobiva novu glavnu prometnicu

Kapelica dobiva novu glavnu prometnicu

28.2.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nova cesta na Kapelici, izrada urbanističkog plana i vodovod do Gore Glušići glavne su točke i  projekti o kojima se razgovaralo na sastanku gradonačelnika Valtera Glavičića, zamjenika  Zorana Rajkovića te njihovih suradnika iz gradske uprave s članovima Mjesnog odbora Kapelica. Jedan je to od sastanaka koje gradska uprava i gradonačelnik Labina redovito obavljaju tijekom godine s predstavnicima Mjesnih odbora.

Razgovaralo se o planovima ulaganja Grada na području ovog Mjesnog odbora ali i o dosad odrađenim projektima.

Članovi Mjesnog odbora zahvalili su Gradonačelniku i suradnicima na prijemu te dobroj suradnji i podršci koju imaju od strane gradskih službi prilikom ostvarenja planova ali i rješavanju zahtjeva upućenih od strane građana. Mnogo je bilo zahtjeva naših mještana kojima je potrebna javna rasvjeta ili neki drugi oblik ulaganja  koje je u nadležnosti Grada, i možemo reći kako smo izuzetno zadovoljni načinom postupanja jer je većina tih upućenih zahtjeva u proteklom razdoblju i riješena, istaknuli su prisutni članovi Mjesnog odbora.

Gradonačelnik Glavičić naglasio je važnost aktivnosti Mjesnih odbora. Mjesni su odbori veoma važni za funkcioniranje cijelog sustava jer znatno utječu na poboljšanje uvjeta kvalitete života svih građana tako da direktno s terena osluškuju sve potrebe i iste upućuju nadležnima na rješavanje. Time se znatno olakšava ali i ubrzava sam proces uklanjanja određenih nedostataka.

Tako je spomenuo kako je samo što se tiče komunalnog uređenja u protekle četiri godine na području ovog mjesnog odbora, Grad Labin investirao više od milijun kuna u javnu rasvjetu, urbanu opremu i slično za što su zahtjevi pristizali od građana. Ove godine u Proračunu Grada za ovakve je investicije osigurano gotovo pola milijuna kuna te su neki od radova već i završeni poput nogostupa na ulazu u naselje. Nedavno su započeli i radovi na postavi nove javne rasvjete u naselju Breg Ivanovci, točnije njegovom istočnom dijelu između kućnih brojeva 25 i 27, gdje su u tijeku pripremni radovi za postavu novih 11 stupova javne rasvjete.

Mnogo je učinjeno i po pitanju većih infrastrukturnih projekata, a novi se planiraju i ove godine. Tako je naglašeno kako je jedan od važnijih ostvarenih projekata bila nova prometnica u naselju Breg Ivanovci. Za te radove izdvojeno je gotovo 3 milijuna kuna te su uključivali izgradnju proširenja županijske ceste Labin-Koromačno s lijevim skretačem u dužini od 150 metara i rasvjetom raskrižja te asfaltiranje 500 metara nerazvrstane ceste.

Vodovod do Gore Glušići

Veliki projekt trenutno u fazi realizacije je izgradnja vodoopskrbnog cjevovoda visoke zone Grada Labina.  Radi se o izgradnji vodovodne mreže za nekoliko naselja na području Grada koji su dio od 0,3% područja Grada koja do sada nisu imali razvijen cjevovod. Među tim naseljima su i naselja s ovog područja poput Gore Glušići, a projektom vrijednim 9 milijuna kuna bez PDV-a rješava se pitanje vodoopskrbe. Radovi se odvijaju u fazama kroz tri godine, neke od faza radova već su gotove, neke u tijeku, a planira se kako će radovi biti gotovi tijekom 2021. godine.

Glavna prometnica

Mnogo se razgovaralo i o cestama koje su označene kao jedan od prioriteta. Tako iznimno veseli činjenica da je ove godine u planu velika i važna investicija, odnosno Grad Labin u suradnji sa Županijskom upravom za ceste planira kompletnu rekonstrukciju prometnice od ulaska u naselje Kapelica, točnije rotora na ulazu do skretanja za Kanfareliće. Za obnovu ove prometnice ŽUC uskoro pokreće postupak nadmetanja za izvođenje radova.  Ranije ovog tjedna na tom dijelu ulaza u naselje završeni su radovi na sanaciji nogostupa za koje je Grad Labin izdvojio 200 000 kuna, a krajem prošle godine na istom su mjestu postavljeni i novi stupovi javne rasvjete .

UPU Kapelica

Valja spomenuti kako je u Proračunu Grada Labina osigurano i 150 tisuća kuna kako bi se ove godine izradile prve izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja Kapelice, što je svakako najvažniji dokument prostornog uređenja za jedno naselje.

Širokopojasni Internet

Naglašeno je kako je i područje Mjesnog odbora Kapelica dio projekta RUNE, odnosno projekta kojim će ultra brzi Internet već sljedeće godine doći do prvih kuća. Trenutno se izvodi projektiranje trasa,  a dostupna brzina interneta bit će veća od 1Gbps . Ovaj projekt izgradnje svjetlovodne mreže prošle je godine proglašen za najboljeg u  Europskoj uniji u kategoriji "Inovativnih modela financiranja, poslovanja i ulaganja", a Labin je jedan od uključenih gradova.

Jučerašnji sastanak pokazao je još jednom sve dobre strane ovakvih sastanaka i dobru komunikaciju svih uključenih strana. Mještani s ovog područja pohvaljeni su i oko korištenja aplikacije Gradsko oko putem koje svi zahtjevi budu obrađeni u brzom roku.

kapelica mo kapelica prometnica kanfarelići rotor cesta