Kakvoća mora na istarskim plažama izvrsna

Kakvoća mora na istarskim plažama izvrsna

29.5.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Uskoro započinje sezona kupanja pa se na području Istarske županije krenulo s provedbom Programa praćenja kakvoće mora za kupanje. Program je izrađen na temelju Uredbe o kakvoći mora za kupanje, koja je usklađena s Direktivom o upravljanju kakvoćom voda za kupanje.

Sukladno odredbi članka 5. Uredbe, u uzorcima mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichia coli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježe se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje.

Na temelju rezultata mikrobioloških pokazatelja određuje se pojedinačna, godišnja i konačna ocjena mora za kupanje koje se objavljuju se na internetskim stranicama putem mrežne aplikacije Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koju razvija i održava Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. Aplikacija je dostupna putem sljedeće poveznice http://www.izor.hr/kakvoca.

Pojedinačna ocjena određuje se nakon svakog ispitivanja tijekom sezone kupanja dok se godišnja ocjena određuje po završetku sezone kupanja na temelju skupa podataka o kvaliteti mora. Konačna ocjena određuje se po završetku posljednje sezone kupanja i tri prethodne sezone kupanja, na temelju skupa podataka od najmanje 28 uzoraka za svaku točku ispitivanja.

Prema kalendaru uzorkovanja, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je prvo uzorkovanje mora u ovoj godini proveo u periodu od 21. do 24. svibnja. Ukupno je uzorkovano more na 210 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove.

Tijekom uzorkovanja bilježe se temperature zraka i mora pa se temperatura mora kretala od 19,2 oC do 22,6 oC, dok se temperatura zraka kretala od 20 oC do 26 oC.

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 205 mjernih točaka ili u 97,62% uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje, dok je na pet mjernih točaka (Karigador – Molo, Brtonigla; TN Belveder – Hotel Panorama, Vrsar; Punta Corrente – Rt Kurenat, Rovinj; Crveni otok – Prema rtu Kurenat, Rovinj; Crveni otok – Ispod vanjskih bazena, Rovinj) ili u 2,38% uzoraka zabilježena dobra kakvoća.Foto: TZG Labinkakvoća mora ekologija zdravlje zavod za javno zdravstvo zzjziž