Kako smanjiti odlazak mladih iz Istarske i Primorsko goranske Županije?

19.10.2007. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

Žalosna je činjenica je da još uvijek visokoobrazovani mladi ljudi napuštaju Istarsku i Primorsko goransku Županiju u potrazi za boljim životnim i radnim uvjetima. Da bi se ta pojava smanjila, potrebno je da država, a također i regionalna i lokalna samouprava naprave niz koraka, koji bi utjecali na smanjenje ove pojave, navode u priopćenju Hrvatski demokršćani iz Istre i Rijeke.

Jedna od važnijih mjera je bitno olakšati put direktnim stranim investicijama, koje osim što otvaraju nova radna mjesta,doprinose rastu gospodarstva kroz prenošenje znanja, koje ovakve investicije omogućavaju. Treba pri tome privući strane ulagače na postojeće poduzetnička zone, i to naročito one koje su spremne razviti kooperantski odnos s drugim poduzetnicima šireći na taj način nove mogućnosti u zapošljavanju mladih.

To bi se moglo postići primjerice povoljnijim komunalnim naknadama i doprinosima. Nadalje smatramo da bi trebalo osnovati snažan regionalni jamstveni fond, koji bi mladima omogućio startanje u poduzetništvo i omogućio realizaciju kvalitetnih poduzetničkih projekata, s obzirom da mladi najčešće nemaju u svom vlasništvu nekretnine, koje banka traži kao ulog za dobivanje poduzetničkih kredita.

Također smatramo da bi jedinice lokalne samouprave ( županije, gradovi , općine) morali s svojim stimulativnim mjerama , poput povoljnih kredita, vezanih za deficitarna zanimanja na svojim područjima, potaknuti nastavak školovanja mladih do visoke stručne spreme. Nažalost u našoj zemlji zbog gospodarske situacije mladi predugo „ lutaju“ baveći se poslovima nevezanim za svoju struku i ne osnivaju obitelji. Zbog toga smatramo da bi se to moglo promijeniti stvaranjem preduvjeta putem osnivanja Ministarstva za mlade, pišu Hrvatski demokršćani.

mladi neperspektiva politika zapošljavanje