Kako odjaviti TV prijamnik? HRT-ove upute protuzakonite

Kako odjaviti TV prijamnik? HRT-ove upute protuzakonite

9.2.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Kakav je postupak odjavljivanja televizijskog prijamnika? Pred takvom se dilemom našla ovih dana čitateljica koja nam je dostavila obrazac za odjavu televizora te uz njega i izjavu koju bi trebala potpisati i potpis ovjeriti kod javnog bilježnika.

U njoj "pod kaznenom i materijalnom odgovornošću izjavljuje da ne posjeduje RTV prijamnik te da dopušta ovlaštenim predstavnicima HRT-a nesmetano provođenje kontrole iznijetih činjenica, dok će u slučaju odbijanja, odnosno onemogućavanja provođenja kontrole i dalje plaćati RTV pristojbu".

Uvjerili smo se da je čak Hrvatska udruga za zaštitu potrošača iz Zagreba u prepisci s glavnim ravnateljem HRT-a iznijela, između ostalog, da ovjera kod javnog bilježnika - koja se plaća 50-ak kuna - nije ovjera sadržaja zahtjeva, već samo potpisa te pita HRT zašto se izjava potpisuje pod kaznenom i materijalnom odgovornošću.

Protive se i odobrenju za ulazak u stambeni prostor potrošača. No, iz Prisavlja su spremno odgovorili da ne postupaju suprotno zakonskim propisima, jer da Zakon o HRT-u propisuje obvezu plaćanja RTV pristojbe za svakog vlasnika radijskog i TV prijamnika te prekršajnu odgovornost u slučaju nepridržavanja ove obveze.

Od jednoga pulskog odvjetnika smo doznali da, na njihovu žalost, ljudi u strahu svašta potpisuju, pa i ovakve izjave. Dovoljno je odjavu preporučeno poslati u HRT radi lakšeg dokazivanja da je poslana, a u njoj mora pisati broj TV-a pod kojim je evidentiran i datum odjave, koji bi, radi pojednostavljenja, trebao biti prvi dan idućeg mjeseca.

Naš sugovornik kaže da je bilo slučajeva da s HRT-a šalju i inspektore koji pretplatnicima prijete pečatiranjem televizora, provjerom je li pokvaren i koječim drugim, ali da to jednostavno nije zakonski opravdano.

Upozorava čitatelje da nikoga ne puštaju u kuću, a to se odnosi i na sve zatvorene, odnosno ograđene prostore dvorišta, osim ovlaštenih osoba sa sudskim nalogom.

"S HRT-a su svašta pokušavali i nama, odvjetnicima, slali prigovore ukazujući na svoje pravilnike i odluke, ali sud ništa nije prihvaćao, jer zakon to ne dozvoljava. To se odnosi i na nepotrebnu ovjeru potpisa kod javnog bilježnika", ističe naš sugovornik. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 

 

Prva antirecesijska mjera: kako kompenzirati smanjenje mirovina i plaća otkazivanjem TV pretplate (!?)

 

hrt kako odjaviti tv kako odjaviti televiziju rtv pristojba pristojba inkasatori pretplata