Kako nas zapravo Vlada vara na cijenama goriva

Kako nas zapravo Vlada vara na cijenama goriva

9.3.2011. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

"Rekordne cijene goriva na benzinskim crpkama u Hrvatskoj, bez obzira na smanjenje trošarina, donose rekordan prihod u proračun", zaključak je istraživanja novinara Business.hr koji je uspoređujući podatke koliko od kupljenog goriva profitira država došao do matematičkog zaključka koliko će najnovije poskupljenje napuniti hrvatski proračun.

Iz Ministarstva financija kažu kako će zbog vladine odluke o smanjenju trošarina na pogonska goriva za 15 lipa po litri izgubiti 300 milijuna kuna iz proračuna no istina je kako će se zapravo zbog viših cijena proračun napuniti za 300 milijuna kuna! Vladina odluka, čini se, bila je tek bacanje prašine u oči ministrice Martine Dalić.

Cijena je trebala pasti

Kako se navodi u tekstu država na osnovi PDV-a i trošarina na gorivo neće samo ostvariti minimalno jednaki prihod kao i godinu prije nego će dobiti još i više.

Danijela Kuliš, istraživačica Instituta za javne financije specijalizirana za porezni i trošarinski sustav u Hrvatskoj objašnjava da bi prema ekonomskim kriterijima potrošnja zbog znatnog rasta cijena trebala pasti, no zbog male elastičnosti goriva, odnosno zbog toga što je gorivo za gospodarstvo i građane potreba bez obzira na cijenu, pad potrošnje neće biti takav da će znatno utjecati na punjenje proračuna.

Ne gube nego dobivaju 300 milijuna kuna!

"Država na svakoj prodanoj litri eurosupera 95, koji je najprodavaniji derivat, npr. u kolovozu od PDV-a ''zarađivala'' 1,17 kuna po litri jer je cijena bila 8,17 kuna, a na današnjoj cijeni litre eurosupera 95 samo na osnovi PDV-a u državnu se blagajnu slijeva 1,49 kuna po litri. Na dizelu je država prije šest mjeseci zarađivala 1,29 kuna na svakoj prodanoj litri jer je cijena bila 7,91 kuna za litru, a danas je zarada 1,58, odnosno 29 lipa više", donosi Business.hr.

Kada se rast prihoda na osnovi PDV-a na svaku litru goriva od 32, odnosno 29 lipa u zadnjih šest mjeseci usporedi sa 15 lipa, koje nam država "oprašta" aktualnim smanjenjem trošarine, ispada da je država samo zbog rasta cijene goriva i dalje najmanje 300 milijuna kuna u plusu, a ne u minusu kako tvrdi Dalić, zaključuje se u tom dnevniku.

gorivo eurosuper 95 dizel poskupljenje benzin ina energetici