Kakav sajam treba Labinu?

Kakav sajam treba Labinu?

4.6.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Već dugi niz mjeseci izostaje mjesečni sajam u Labinu, a koji je do nastupa epidemije koronavirusa bio tradicionalan. Održavao se desetljećima svaku treću srijedu u mjesecu, a organizirao ga je upravo 1.MAJ d.o.o. Na njemu se moglo pronaći mnogo različitih stvari potrebnih u kućanstvu, uključujući i neke namirnice, a mnogim je građanima to bilo i mjesto ostvarivanja društvenih kontakata. Zasjao je tijekom 90-tih godina prošlog stoljeća unijevši živost i vrevu na Trg labinskih rudara, Ulicu Mate Blažine, kao i velike dijelove ulica Antona Selana i Rudarske. Bila su to vremena kada ponuda robe široke potrošnje u našem gradu nije bila dobra. U to doba sajam je doista bio intenzivan događaj koji je pogodovao prodavačima, građanima i Gradu Labinu. Ipak, tijekom desetljeća su se priroda sajma, posjećenost i funkcija polako mijenjali…S vremenom, ponuda robe široke potrošnje snažno se poboljšala u Labinu i relativnoj blizini Labina, a sajam je postao sve manje isplativ. Održavanje je, naročito u zimskim mjesecima, postalo problematično zbog premalo zainteresiranih izlagača. Stoga, povratak sajma u obliku kakav je postojao prije godinu-dvije nije izgledan.


Svjesni smo da postoji jedan dio građana kojima sajam u onakvom obliku nedostaje, ali protuepidemijske mjere, koje su više od godinu dana na snazi, usmjerile su nas prema promišljanju drugačijeg pristupa toj tematici.


Naša je želja da ubuduće sajam bude temeljen na drugačijim premisama. Želimo ga organizirati povremeno (ne više od, primjerice, četiri puta godišnje), a da bude tematski prilagođen, primjerice poljoprivredi, ekologiji i slično. Sajam cvijeća je primjer sajma kakvom težimo, da ne uzrokuje velike teškoće građanima oko mjesta održavanja, da je u ponudi nešto što je važno za taj dio godine, da postoji pozitivna atmosfera, da su dobrodošli i izlagači koji nude vlastite proizvode, s naglaskom na OPG-ove.  Vjerujemo da ljudi cijene domaće proizvode poput meda, sira, cvijeća, maslinovog ulja, vina, suhomesnatih proizvoda, sezonskog voća i povrća, raznih proizvoda od lavande i smilja i sl., te bi takvi izlagači bili vrlo dobrodošli na svim našim tematskim sajmovima.  Vjerujemo i da takvi proizvodi najviše nedostaju građanima tijekom neodržavanja mjesečnog sajma.


prvimaj.hrmjesečni sajam sajam prvi maj komunalno korona korona virus covid 19 donald blašković