Kada će poteći voda vodovodom Plomin - Brestova?

Kada će poteći voda vodovodom Plomin - Brestova?

21.11.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

PRIJE TRI GODINE ZAVRŠENO KAPITALNO ULAGANJE OPĆINE KRŠAN JOŠ NIJE U FUNKCIJI.

Kada će poteći voda novoizgrađenim magistralnim cjevovodom Plomin - Brestova, bilo je pitanje koje je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća postavio oporbeni vijećnik Silvano Baćac. To je kapitalno ulaganje, vrijedno oko 23 milijuna kuna, dovršeno prije gotovo tri godine. Uzvratio mu je kršanski načelnik Josip Kontuš tvrdnjom da je u toku ispitivanje kakvoće vode, o čemu će se još morati, kako je rekao, očitovati Zavod za javno zdravstvo Istarske županije. Prema njemu, ona će biti dobra za piće na cijeloj trasi, na kojoj će se uz više mjesta postaviti hidranti s vodomjerima, za što će trebati više mjeseci. Zaključio je da je glavni problem u Vodovodu, koji će preuzeti ovaj cjevovod, za što se obavljaju i pripremni radovi.

S takvim se načelnikovim ocjenama ne slaže Dino Škopac, direktor labinskog Vodovoda, koji nam je rekao da je Općina Kršan samostalno gradila taj cjevovod, a da se njihova tvrtka tek nedavno uključila u gradnju klorne stanice.

- U ovom trenutku ispiremo cijevi od jedne do druge prekidne komore i dosadašnja ispitivanja u našem laboratoriju potvrđuju da je voda kvalitetna za piće. Kada se ispune ti i drugi preduvjeti, slijedi tehnički pregled, a potom dobivanje uporabne dozvole. Sve te poslove mora obaviti Općina kao ulagač, a ne naš Vodovod, naglasio je Škopac.

To, međutim, ne znači da će se otvaranjem novog cjevovoda odmah riješiti opskrba vodom stanovništva tog dijela kršanske općine i budućih velikih turističkih potrošača s obzirom na to da će se on priključiti na plominski izvor Studenac, čiji kapacitet iznosi od četiri do 20 litara u sekundi. Budući da je njegova izdašnost najmanja u ljetnim mjesecima, kada je potrošnja najveća, to će u najboljem slučaju biti dovoljno samo za opskrbljivanje vodom putem hidranata. Jedino je rješenje za normalnu opskrbu vodom priobalja općine Kršan i opravdavanje skupog ulaganja spajanje tog cjevovoda na vodovodnu mrežu na Labinšćini, tvrdi Škopac. Za to je potrebno, kako naglašava, učiniti spoj s vodospremom Sveti Matej nedaleko od termoelektrane, čime bi se dobila voda iz izvora Kokoti-Fonte Gaja, ili dobivanje koncesije za pola izvora Bubić jama u Plominu koji sada koristi HEP za hlađenje tamošnjih termoelektrana.

- U tom slučaju bit će dovoljno vode, ne samo za novi vodovod, već i za cijelu općinu i nove korisnike, uključujući i tvornicu kamene vune Rockwool, zaključio je Škopac.

Nema dvojbe da će priključivanje cjevovoda Plomin - Brestova na mali plominski izvor biti samo privremeno rješenje, kojim se neće moći opravdati skupo ulaganje u njega, a da će usporedo s pripremama za gradnju priključaka do sela u Plominskom zagorju i novih korisnika trebati pronaći dodatna nemala sredstva za uključivanje u vodovodnu mrežu Labinšćine.

 

plomin brestova vodovod društvo