Jugo u Labinu 156 km/h, Puli 128 km/h, obilna kiša i plima u Istri | Za sad ne prijeti rijeka Raša izlijevanjem iz korita

Jugo u Labinu 156 km/h, Puli 128 km/h, obilna kiša i plima u Istri | Za sad ne prijeti rijeka Raša izlijevanjem iz korita

13.11.2019. // IstraMet // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Nevrijeme iz Dalmacije sinoć je stiglo i do Istre. Buru je zamijenilo jako jugo s olujnim, a ponegdje i orkanskim udarima uz veliku plimu.

Do 20 h najjači udar juga zabilježila je naša postaja u Labinu na Fortici gdje je izmjereno čak 156 km/h! Orkanski udari juga bilježe se i u Puli, naša postaja na Stoji izmjerila je čak 128 km/h.

Pala je i obilna kiša. Od ponoći meteorološka postaja u Draguzetima na Barbanštini izmjerila je obilnih 73 mm. U Labinu je zabilježeno 63 mm, Vodnjanu 55 mm, Puli 52 mm, Rovinju 50 mm, Žminju 48 mm, Pazinu 42 mm.

Nizak tlak zraka u kombinaciji s jugom i visokom vodom uzorkovao je jaku plimu. More je do 20 h poplavilo dio Rovinja, a zbog valova i plime opasno je i u Rapcu kao i drugdje duž obale. (P.R./IM).

Plima u Rapcu

Foto: Nino Štucin


Jako i olujno jugo s orkanskim udarima prošle noći se smirilo, no kišonosni oblaci nastavili su pristizati s jugoistoka uz sporadičnu grmljavinu.


Prema mjerenjima naših postaja, do 7 sati na potezu od Kanfanara do Vižinade pala je vrlo obilna kiša. Postaja u Kanfanaru zabilježila je 81 mm, a ona u Mekišima kod Vižinade 70 mm. Od ostalih postaja spomenimo i Špinovce 57 mm, Barbarigu i Grožnjan 42 mm, Peroj 40 mm i Motovun s 37 mm.

Najmanje kiše palo je na istoku Istre i oko Učke, uglavnom između 3 i 6 mm, isto koliko mjerimo i na Umaštini te Labinštini. Naše postaje u Puli izmjerile su između 17 i 19 mm, dok je već u Vodnjanu izmjereno 37 mm, a u Marčani 27 mm.

Usprkos tome što je glavnina kiše noćas zaobišla slivove istarskih rijeka, došlo je do značajnijeg porasta vodostaja. U 1 sat iza ponoći Raša je kod Potpićna dosegla 348 cm, no vodostaj je u padu i u 7 sati iznosi 298 cm. Vodostaj Mirne na Ponte Portonu raste, jutros iznosi 348 cm (nakon jučerašnjih 24 cm!), no za sada izlijevanje iz korita ne prijeti.

U nastavku jutra i dalje nas očekuje povremena kiša, no oborine će postupno slabiti, a do poslijepodneva na većem dijelu područja i prestati.

Iako se u noći razina mora snizila, zbog nadolazeće visoke vode između 8 i 9 sati moguća je nova izraženija plima, a zbog sekundarnog ciklonalnog centra oko Tršćanskog zaljeva sredinom dana može biti i pojačanog uvijek neugodnog zapadnjaka. (P.R./IM).

plima rabac vrijeme jugo nevrijeme