Jučerašnja ciklona karakteristikama nije bila klasična (vantropska) ciklona

Jučerašnja ciklona karakteristikama nije bila klasična (vantropska) ciklona

31.8.2023. // IstraMet // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ciklona koja je jučer potopila istok Istre, ali i Rijeku i dio otoka imala je čak i neka tropska svojstva. Višesatni monsun natapao je područje s preko 100 litara kiše po metru četvornom, a na satelitskoj snimci bila je vidljiva rotacija ciklone bez fronte, što je jedno od obilježja tropskih sustava. Kako ovdje nije riječ o klasičnom tropskom sustavu nego o “hibridu” između vantropskog i tropskog sustava, tako i to ima svoj naziv – adricane, odnosno jadranski uragan. Kada se takva situacija dogodi u Sredozemlju, govorimo o medicaneu, mediteranskom uraganu. Iako pojam uragana, tajfuna označava isključivo tropski sustav koji ima stalnu brzinu vjetra veću od 120 km/h (tropski sustav 1. kategorije), radi lakšeg razumijevanja situacije koriste se izrazi medicane, adricane za bilo koji hibridni ciklonalni sustav koji nastane u Jadranu ili Sredozemlju.


Adricanei i medicanei slični su tropskim sustavima, ali su manjeg opsega, manje traju i za razliku od klasičnih tropskih sustava, mogu se formirati i pri nižim temperaturama površine mora od 26 °C, na koliko se obično formiraju klasični tropski sustavi. Zajedničko objema vrstama je formiranje oka u središtu, opstanak na moru dok god postoji energija, ali isto tako raspadanje nad kopnom i izostanak tople i hladne fronte.

Naravno adricanei i medicanei daleko su od klasičnih tropskih sustava, koji se događaju na velikim oceanima i nerijetko dostižu i najjači 5. stupanj razvoja, donoseći kišu, vjetar, olujni uspor itd. No, da su jadranska i sredozemna “inačica” bezazlene, nisu. Jučerašnja intenzivna kiša lokalno je stvorila bujične poplave, upravo zbog intenziteta kojim je padala, a to je vrlo opasna situacija. U samo par sati premašen je cijeli oborinski prosjek za kolovoz.

Prema podatku DHMZ-a, od četvrtka u 8 sati, palo je i do 100 litara kiše po metru četvornom, a prednjače Krk s 97 mm te Rijeka s 96 mm. Na postajama u našoj mreži, oborina je lokalno bila i izraženija, i preko 150 mm na području Labina, o čemu smo jučer izvještavali.

Nasreću, Jadransko more nije dovoljno veliko da bi dozvolilo “razmahivanje” tih sustava pa u većini slučajeva prođe sve u najboljem redu. Međutim, na primjeru medicanea znalo se dogoditi da pogode npr. Siciliju ili Grčku i stvore prilične probleme i materijalnu štetu, a 2011. medicane je poprimio tropska svojstva i postao prva zabilježena tropska oluja u Sredozemlju te je pogodio francusku obalu.  S intenzivnim promjenama vremena koje su sve učestalije, ne može se isključiti niti sve češća pojava adricanea u Jadranu. (B.G./IM)


Povezana vijest:elementarna nepogoda potop obilna kiša adriacane istramet ciklona