Još par tjedana do dovršetka radova na Spomen prostoru rudaru

Još par tjedana do dovršetka radova na Spomen prostoru rudaru

8.8.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Spomen prostor rudaru u samom centru grada uskoro će postati onakav kako su to zamislili njegovi autori prije više od četrdeset godina i svojom će jedinstvenošću podsjetiti sve na prošlost koja je obilježila Labin i Labinštinu ali i donijeti Labinu jedno novo urbano središte kakvo i zaslužuje.

Naime, intenzivni radovi kroz mjesec i pol dana biti će zgotovljeni te će nakon toga preostati još samo hortikulturno uređenje okoliša. Ovime će ovaj velebni prostor biti zgotovljen upravo onako kako su to zamislili njegovi autori, pokojni Quintino Bassani i Berislav Iskra čija je vizija bila odabrana putem velikog natječaja za idejno rješenje spomenika, već sada davne 1980. godine.

Posljednja dva mjeseca radovi su se većim dijelom odvijali na gornjem platou spomenika, a obuhvaćali su uređenje parternih površina, oblaganje klupa i obodnih zidova kamenom te postavljanje rasvjete koja osvjetljava rubne dijelove tog platoa. Istovremeno završava se oblaganje zidova granitnim kockama na dijelovima gdje se spajaju donji i gornji plato spomenika.

Parterne površine gornjeg platoa uz spomenik uređene su kao lijevani pod od bijelog betona, klupe  i obodni zidići obloženi su kamenom s tim da je na sjevernom rubnom dijelu platoa sagrađena klupa koje je bila predviđena izvornim projektom, ali 80-tih godina nije izvedena.

U zelenom pojasu istočno i zapadno od platoa postavljena je rasvjeta, dok je linijska/ dekorativna rasvjeta autora umjetnika rasvjete Deana Skire u podnožju spomenika, čija vrijednost je  150.000,00 €  prijavljena za financiranje kroz  INTERREG Hrvatska – Slovenija.

Upravo za postavljanje te rasvjete predstoji ugradnja pocinčanog nosača pri vrhu zidova ispod spomenika. Potrebno je još izvesti fugiranje postavljenih granitnih kocki, uređenje pješačkih spojeva platoa spomenika sa pješačkim stazama na sjevernom i južnom dijelu, završetak kameno rezačkih radova i postavljanje granitnih kocki na spoju postojećih zidića i zelene površine te druge sitne radove završnog uređenja.

„Spomen prostor rudaru priča je o svima nama. Nalazi se u samom srcu Labina, prolazimo tuda često, nesvjesni veličine  i značaja toga prostora. Sjecište je to tri dijela grada koji su izgradile tri različite države : Casacapa i Casermona iz doba Italije, Novih zgrada iz doba Jugoslavije i Katura izgrađenih i u doba Jugoslavije, a dijelom i u doba samostalne Hrvatske. Poveznica svega toga je mali labinski čovjek koji je svojim radom i rukama sve to izgradio, a simbol svih njih naši labinski kovari koji su izgradili naš Labin. Nakon 40 godina smogli smo snage, hrabrosti i mudrosti da dovršimo ovu urbanu memoriju rudarstvu za koju sam siguran da će dovršetkom linijske rasvjete ispod same skulpture te uređenjem  hortikulture postati najljepši javni prostor u gradu kako za manifestacije, tako i za provođenja slobodnog vremena Labinjana i Labinjanki.“ – istaknuo je labinski gradonačelnik Valter Glavičić     

labin grad labin spomenik rudaru borcu