Još gori kod Plomina, kuće obranjene, izgorjelo više od 300 ha šume i niskog raslinja

Još gori kod Plomina, kuće obranjene, izgorjelo više od 300 ha šume i niskog raslinja

24.7.2015. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Vatrogasci se, uz pomoć protupožarnih zrakoplova, bore s požarom na području Plominske gore koji se nošen burom širi prema Učki, a kuće su obranili, doznaje se od vatrogasnog zapovjednika Istarske županije Dina Kozlevca.

Požar koji je buknuo tijekom grmljvinskog nevremena u četvrtak oko 13,30 sati iznad Vidikovca u Plominu do sada je progutao više od 300 hektara bjelogorične šume, trave i niskog raslinja.

"Objekti nisu ugroženi, kuće su obranjene a gašenje požara, koji se tijekom noći širio i prema Učki, znatno otežava jaka bura koja puše na ovome području," kazao je Kozlevac i dodao kako se od jučer s vatrenom stihijom bori 85 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca iz cijele Istre s 35 vozila, kojima su u pomoć pristigle i vatrogasne ekipe Primorsko-goranske županije te dva kanadera. Na terenu su i ekipe policije, HEP-a i vodovoda.

Po riječima vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca, četiri udara groma uzrokovala su jučer tri požara na udaljenosti od nekoliko kilometara na području između Kršana i Plomina. Požar kod mjesta Kožljak sinoć je lokaliziran, a preostala dva spojila su se u jedan.

MORH: šest protupožarnih aviona od jutra na požarištima

Vatrogascima u gašenju požara na Pelješcu, Braču i kod Plomina pomaže iz zraka od jutra šest protupožarnih aviona, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Dva aviona Canadair C-415 su sinoć nakon gašenja požara na području Plomina u Istarskoj županiji ostali na aerodromu u Puli kako bi čim prije nastavili s gašenjem požara koji je i danas aktivan.

Iz vojarne Zemunik upućen je i jedan Canadair CL-415 na požarište na Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji zračne snage gase četvrti dan zaredom. Posada tog Canadaira primijetila je, leteći prema Pelješcu, još jedan požar sjeverno od Bola na Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji te su na to područje odmah upućena tri Airtractora AT-802, tako da u ovom trenutku u gašenju požara sudjeluje ukupno šest protupožarnih aviona.

Zračne snage će se danas, kao i prethodnih dana, izmjenjivati i dodatno pojačavati prema razvoju situacije na terenu.

Tijekom jučerašnjeg dana gasili su ukupno šest požarišta od Istre do juga Hrvatske, istiće MORH.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (23. lipnja) zračne snage baze iz Zemunika bile angažirane na 47 požarišta, i to 14 u Zadarskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj, 9 u Splitsko-dalmatinskoj, 8 u Šibensko-kninskoj i 6 u Istarskoj županiji, navodi se u priopćenju. (Hina)

 

Foto naslovne slike: David Faraguna za Istramet

 

 

 

požar vatra plomin kršan vatrogasci palež munja šuma