Jesu li važniji turisti ili domicilno stanovništvo?

Jesu li važniji turisti ili domicilno stanovništvo?

11.6.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Zabraniti ili ne izvođenje građevinskih radova na području općine tijekom turističke sezone? Pitanje je s kojim se vijećnici Općini Kršan susreću i ove godine, a da pritom gotovo nikakav zaključak, a kamo li tek odluku ne donesu. Bilo je tako i na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća na kojoj je u uvodu načelnik Valdi Runko pojasnio zakonske okvire donošenja odluke te izvijestio vijećnike da je inicijativu da se zabrane građevinski radovi pokrenula Turistička zajednica Općine Kršan s obzirom na sve veći broj turističkih kapaciteta, posebno kuća za odmor na cijelom području Općine.

Vijećnik IDS-a Ranko Baćac u raspravi je kazao kako treba dobro promisliti prije donošenja odluke o zabrani izvođenja građevinskih radova: (ton – Ranko Baćac). Vijećnica Akcije mladih Sanja Frankola s njim se nije složila primijetivši: (ton – Sanja Frankola). A upravo je vijećnicima i dostavljena molba vlasnice kuća za odmor iz Vlašića koja traži zabranu izvođenja građevinskih radova, jer se kako je u pismu rekla u tom selu trenutno izvode radovi na dvije kuće, a treća ima dozvolu gradnje.

Zbog radova, kaže ona, jedni su njezini gosti prije vremena otišli, a drugi joj prijete penalima. S tim problemom ona je upoznala i Ministarstvo turizma. No, bez obzira na njene molbe vijećnik SDP-a Silvano Uravić ustvrdio je kako su iznajmljivači vijećnike doveli u situaciju ili si za mene ili su protiv mene: (ton – Silvano Uravić). Ni drugi vijećnik SDP-a Zoran Karlić nije za potpunu zabranu gradnje u ljetnim mjesecima: (ton – Zoran Karlić). A na kraju je načelnik Valdi Runko zaključio: (ton – Valdi Runko 6).

Odluka nije donesena, već je zaključeno da se u raspravu o donošenju odluke uključe svi zainteresirani subjekti i fizičke osobe, odnosno da se provede savjetovanje s javnošću, pa da se tek na temelju rasprave do kraja godine donese i konkretna odluka o zabrani izvođenja radova za vrijeme turističke sezone, koja bi se provodila iduće godine. Tako naime i zakon nalaže, jer se takva jedna odluka donosi ne za tekuću, već za godinu dana unaprijed.

 

 

turisti turizam domicilno stanovništvo zoran karlić silvano uravić sanja frankola ranko baćac zabrana općina kršan kršan