Jedemo ono što Europa neće - 70% uvezenih namirnica sumnjivo

Jedemo ono što Europa neće - 70% uvezenih namirnica sumnjivo

13.3.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Siromašne zemlje proizvode kvalitetnu hranu koju prodaju bogatima, a bogati svoj višak loše hrane prodaju siromašnima. Tako Hrvatska prodaje bogatim arapskim zemljama kvalitetnu junetinu, a uvozi staro smrznuto meso. Rekao nam je to, između ostalog, Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Što jedemo? Kakva je kvaliteta uvozne hrane? Koje je kvalitete jeftino mljeveno meso, jeftine uvozne jabuke, uvozni češnjak, banane, naranče? Prema Grivičićevoj procjeni, oko 70 posto hrane uvezene u Hrvatsku ne bi moglo ući u EU zbog zdravstvene neispravnosti. Kriteriji za sigurnost hrane rigorozniji su u Europskoj uniji nego kod nas. Već i sada bi se, kada bi se strože provodila pravila na granici, mogle zaustaviti dvije trećine hrane, tvrdi Grivičić.

Premda su i hrvatski propisi već dobrim dijelom usklađeni s europskim, ulaskom u Europsku uniju i Hrvatska će morati uvoziti kvalitetnije meso, povrće, voće, što će vjerojatno poskupiti hranu, ali donijeti i višu kvalitetu.

Korist od strožijih kontrola imat će i hrvatski poljoprivredni proizvođači. Primjerice, prošle su godine pred berbu jabuka u Hrvatsku uvezene ogromne količine stare, jeftine jabuke iz europskih skladišta. Loša je roba preplavila tržište, dok je domaća jabuka ostala po strani zbog više cijene. Budući da si osiromašeni potrošači ne mogu priuštiti kvalitetu, posegnulo se za jeftinom jabukom.

Slično se događa s uvoznom smrznutom janjetinom niske kakvoće, ali i niske cijene. U isto vrijeme domaći proizvođači nemaju kome prodati puno kvalitetnije meso. Prošle sezone u Istri gotovo uopće nije bilo otkupa janjaca.

Isto tako, kruži priča da na veletržnici povrća u Veroni trgovci za Hrvatsku kupuju tek nakon 10 sati kada se prodaje jeftinija i manje kvalitetna roba.

Samo u 2009. godini u Istarsku je županiju, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, a koje je obradila HGK-Županijska komora Pula, uvezeno povrća u vrijednosti 2.249.606 američkih dolara, a voća u vrijednosti 1.520.609 američkih dolara, dakle ukupno 3.770.215.

Milan Antolović, županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, nedavno je optužio istarske hotelijere da gostima uglavnom serviraju uvoznu hranu, a trgovačke lance da prodaju hranu sumnjive kvalitete po preniskoj cijeni. Očito je da trgovački sektor ima presudnu ulogu na poljoprivredu Istre i Hrvatske. (J. ORLIĆ)

(dio teksta)

 

proizvodi uvoz izvoz hrana trgovački lanci društvo gospodarstvo