Je li registracija prepaida iznad zakona?

Je li registracija prepaida iznad zakona?

7.12.2010. // Poslovni dnevnik // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Ako operateri krše zakon već dvije i pol godine, zašto im je HAKOM dao još nekoliko mjeseci da se prilagode, a ako ih zakon ne obvezuje na registraciju prepaida, čemu pritisak?

Kakvih se to igara igraju telekomunikacijski regulator HAKOM i mobilni operateri? Dvije i pol godine otkako je donesen novi sektorski zakon koji propisuje da T-Mobile, Vipnet i Tele2 moraju tajnim službama omogućiti “trenutačnu identifikaciju korisnika” terenski inspektor HAKOM-a izlazi u izvidnicu, zaključuje da taj dio zakona krše sva tri operatera i odlučuje im dati još nekoliko mjeseci da se prilagode ili će ih oštro kazniti.

Valjda im dvije i pol godine kršenja zakona nisu bile dovoljne pa im treba još vremena da krše zakon? Šteta je što taj isti terenski inspektor ne provodi ovrhe nad onima koji zbog krize više ne mogu vraćati kredite. Uvjeren sam da bi ga dužnici sami zvali da im napiše jedno takvo rješenje. Možda bi i ministru financija trebalo predložiti tako nešto za tvrtke koje ne plaćaju PDV. A možda T-Mobile, Vipnet i Tele2, kako i sami tvrde, uopće po zakonu nisu obvezni registrirati prepaid korisnike iako je upravo na temelju te provjere terenski inspektor HAKOM-a zaključio da krše zakon. Nije jasno zašto je inspektor uopće išao u tu kontrolu kad je Vijeće HAKOM-a navodno još lani zaključilo da HAKOM nije nadležan za registraciju prepaida. Bez obzira tko bio u pravu, zakon bi morao biti isti za sve. Ovako se čini da ili operateri mogu bez sankcija kršiti zakon ili ih se nelegalno ucjenjuje. Kao da nemamo pravnu državu da se jedan takav problem riješi u njenom okviru.

 

Bernard Ivezić

 

pripaid pripaid bonovi mobilna telefonija registracija mobilni operateri HAKOM