Je li prometnica prema Malim Kosima toliko važna?

Je li prometnica prema Malim Kosima toliko važna?

17.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Prilikom razmatranja gradskog budžeta na ovotjednoj sjednici labinskog vijeća oporbu je posebno zaintrigirala predviđena gradnja prometnice vrijedne 1,1 milijun kuna prema Malim Kosima kraj Ripende koju Đino Hrvatin (HSU) i Silvano Vlačić (HDZ) ne smatraju prioritetnom.

- Stranom investitoru koji ondje gradi obiteljske kuće Grad je dužan urediti cestovni prilaz. Uostalom, ovaj je ulagač spreman ubrzati stvar tako da nam ustupi svoju parcelu, devet metara široki koridor, te sufinancira projekt s oko 700 tisuća kuna. Time bismo ujedno osigurali preduvjete za nastavak gradnje na tamošnjem području, pojasnila je Anamarija Lukšić, pročelnica gradskog Odjela za prostorno uređenje.
Zadržavši se na cestovnim temama, Vlačić je pripomenuo da bi hitno trebalo rekonstruirati raskrižje Kožlje iz pravca naselja Starci »jer je taj spoj opasan po život«, na što je Lukšić odgovorila da su Hrvatske ceste važnijim označili križanje za Koromačno.


Isti se vijećnik u aktualnom satu dotaknuo neriješenih zahtjeva iz peticije mještana Presike o saniranju zida na cestici od trafostanice prema Kanfarelićima.
- Netko će tamo stradati. Samo je pitanje kad će se opet, kao za nedavnih kiša, zid urušiti. Ukoliko je stvar u tih stotinjak kuna potrebnih Gradu za otkup zemljišta, neka to uđe u proračun za iduću godinu. Druga je opcija naložiti vlasnicima da o svom trošku poprave zid, predložio je Vlačić, napominjući da se ovog dotiče već četvrti put. Gradonačelnik Tulio Demetlika rekao je da vlasnici parcele, u koju je bilo zamišljeno »ući«, nekorektno ucjenjuju inzistiranjem na tržišnim cijenama.


- Napravljene su geodetske podloge, namjeravali smo pomaknuti zid, ali i srediti problem jednosmjernog prometa te prateću infrastrukturu, uključujući i javnu rasvjetu, rekao je Demetlika i najavio skori sastanak s Presikanima. Bude li trebalo, novac će se, veli, predvidjeti rebalansom proračuna.


Nevenka Belušić (SDP) založila se za pojednostavljenje procedure oko dobivanja povlaštenih umirovljeničkih autobusnih karata: smatra, naime, da bi se sve moglo obavljati na kolodvoru te da nije potrebno prethodno u Gradu tražiti potvrde, a učešće se može plaćati uplatnicom.
- Tako je dogovoreno s Autotransom, kojem Grad plaća razliku u cijeni karte, i to ovisno o odabranoj ruti, za što nam je potrebno voditi evidenciju, obrazložila je Eni Modrušan, pročelnica resornog odjela.

I. RADIĆ

prometnica Demetlika Autotrans Eni Modrušan Mali Kosi sjednica politika