Japanci optimistični, u HEP-u šute: Upitna sudbina Plomina C?

Japanci optimistični, u HEP-u šute: Upitna sudbina Plomina C?

6.2.2017. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Jedan od ključnih projekata vlade Zorana Milanovića, termoelektrana Plomin C, pod velikim je upitnikom. Projekt vrijedan milijardu eura, a koji zajednički moraju provesti HEP i japanski energetski div Marubeni, na ledu je, a Japanci bi čak mogli tužiti HEP zbog odustajanja u projektu.

 

 

Tako se barem neslužbeno govori, a jedna i druga strana zasad su škrte na riječima, no ne skrivaju da su međusobni odnosi narušeni. 

 

Upitali smo HEP što se događa s Plominom C i odustaju li od projekta. Odgovaraju da je ''u tijeku redefiniranje odnosa između HEP-a i Marubenija, a konačan status projekta TE Plomin C bit će poznat u sljedeća tri mjeseca''.  

 

Odnosi su vjerojatno poremećeni nakon što je Europska komisija u lipnju prošle godine projekt elektrane na ugljen ocijenila kao nedozvoljenu državnu potporu. 

 

Hiroshi Tachigami, predsjednik Marubeni Europowera, tvrtke s kojom je HEP krenuo u projekt prije dvije godine, za tportal je kazao kako Marubeni i dalje radi na Plominu s HEP-om, ali odbija govoriti o mogućoj tužbi. 

 

''Vjerujemo da je taj projekt koristan za Hrvatsku i što se tiče okoliša, gospodarstva i energetske sigurnosti. Marubeni ga želi realizirati kako bi proširio svoje investicije u Hrvatskoj. Osobno vjerujem u uspjeh Plomina C., koji je i važan za privlačenje novih investicija'', rekao nam je Tachigami.

 

Dodaje da je za uspjeh Plomina ključna podrška Vlade te kako se nada da će tu podršku zaista i dobiti. 

 
 Sredinom 2012. HEP je započeo s izborom strateškog partnera za Plomin C, elektranu od 500 megavata vrijednu gotovo milijardu eura. Osim Marubenija, za posao su se javili konzorcij Abeinsa, Daewoo te Edison. 

U rujnu 2014. Marubeni je izabran kao najbolji ponuditelj prema troškovima. S obzirom na to da projekt stoji već neko vrijeme, ne bi bilo iznenađenje da se Japanci odluče na tužbu kako bi nadoknadili troškove. 

Za Plomin C nema puno mjesta ni u planovima Ministarstva zaštite okoliša i energetike koje vodi Slaven Dobrović. On radi na niskougljičnoj strategiji Hrvatske do 2030., koja ne predviđa korištenje fosilnih goriva u proizvodnji električne energije, odnosno gradnju ijedne veće elektrane na ugljen ili plin. 
 
 
 Autor: Nikola Sučec
 
 

termoelektrana hep gospodarstvo plomin te plomin tep c