Jakovčić o TE Plomin na ugljen: Ne zanimaju me pritisci iz HEP-a

Jakovčić o TE Plomin na ugljen: Ne zanimaju me pritisci iz HEP-a

19.7.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

U rujnu 2010. Ivan Jakovčić vrlo je oštro poručio da odbacuje mogućnost da se TE Plomin gradi u bilo kakvom obliku te da pritiske i ucjene HEP-a niti on niti Istarska županija neće prihvatiti. Pitali smo ga kakav je njegov stav nakon posljednjih odluka i najava oko budućnosti ove termoelektrane.

- Istina je da HEP i dalje vrši izniman pritisak, ali na to smo navikli. Ali HEP me uopće ne zanima, zanima me samo vlasnik HEP-a, a to je Vlada, s kojom želim razgovarati o budućnosti Plomina i Labinštine. Istarska županija je u prostornoplanskoj dokumentaciji predvidjela plin kao energent za buduću termoelektranu u Plominu i to je jedino važno - kazao nam je Jakovčić.

- Nakon što je studija utjecaja na okoliš za TE Plomin dobila zeleno svjetlo, što se još može učiniti da se zaustavi izgradnja TE na ugljen? Ministar Čačić inzistira na realizaciji Plomina i Omble kao glavnih energetskih projekata u Hrvatskoj?
- Treba istini pogledati uvijek u oči, kakva god ta istina bila. Hrvatskoj trebaju raznovrsni izvori energenata za proizvodnju struje, od kojih je ugljen najkontroverzniji. Objektivno, Plomin je jedino mjesto gdje je ugljen isplativ. Zato i nastaju ogromni problemi, zbog suprotstavljanja političke, gospodarske i ekološke naravi.

- Jeste li spremni povesti građane na ulicu, u prosvjede?
- To nisu metode kojima se služim, mada ih ne isključujem ako budemo nezadovoljni rezultatima razgovora.

- Radi li se na nekim potezima na razini Istre? Jeste li o toj problematici razgovarali s ministrom Čačićem i premijerom Milanovićem?
- Naravno da je tema Plomina 3 bila dio naših razgovora za vrijeme redovitih susreta koje imamo kao koalicijski partneri od pobjede na izborima. Inzistiram i dalje da vrednujemo plin kao opciju jer je to stav IDS-a od prvih dana, dok su HNS i SDP za ugljen jer to smatraju jedinim realnim rješenjem. Naša ili, ako hoćete, moja osobna situacija je vrlo delikatna. Vodim IDS, a kao istarski župan moram uvažavati činjenicu da je nemali dio ljudi za opciju da se nastavi s ugljenom, ali da za tu "štetu" Labinština treba biti jako obeštećena.

jakovčić politika te plomin plomin ugljen plin energetika čačić