Izvor mudrosti i plodnosti u Labinu?

Izvor mudrosti i plodnosti u Labinu?

26.6.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Matija Vlačić Ilirik, Baldo Lupetina, Tranquillo Negri, Tommaso Luciani, Giuseppina Martinuzzi – samo su najpoznatija imena intelektualaca labinskih korijena, koji su svojim značenjem i stvaralačkim dosezima u minulim stoljećima daleko nadišla svoj rodni grad ostavljajući za sobom pitanje da li među njima postoji neka poveznica.

U nekim se krugovima spominjala da je uz dobru mikroklimu gradića smještenog na visini od 325 metara, gdje se miješa zrak s mora i Učke, povoljno utjecala i voda s izvora na samom rubu Labina s kojeg su Labinjani stoljećima gasili svoju žeđ. Prema nekim vjerovanjima ta je voda ne samo bistrila um, već je i darivala plodnost te snažila njihov ljubavni zanos! Poznato je da je veliki Matija Vlačić Ilirik imao 18 potomaka, koliko i njegov istoimeni sin, a Herman Stemberger, poznati istraživač prošlosti Labina u svojoj je knjizi napisao da su njegovi sugrađani bili veoma pobožni, ali i skloni preljubu, pa je gradom trčalo dosta vanbračne djece!

I dok će oni više skloni šali dodati da iza svega mora biti vino, a ne voda teško je provjeriti koliko u svemu tome ima istine, a koliko tek zgodne priče, jer nekadašnji nesuđeni izvor mudrosti i plodnosti je presušio. Drevni je Labin vodovod dobio 1937. godine, kada je izgrađen obližnji rudarski grad Raša, a otad se rjeđe viđaju žene s brentama na leđima, što je dotad bila uobičajena starogradska slika, pogotovo što mnogi njegovi stanovnici nisu imali vlastite cisterne. No, voda iz tog uređenog izvora i dalje je izdašno napajala obližnja polja Podvinja, sve dok njegove podzemne žile, uvjeravaju stari Labinjani, nije prekinulo rudarenje ispod grada, koje je sredinom šezdesetih proteklog stoljeća ugrozilo i njegove temelje.

No, u zapuštenom izvoru ipak i dalje ima ponešto vode, pa nije isključeno da bi njeno blagotvorno djelovanje moglo pomoći ne samo oživljavanju lijepog gradića, već i ovdašnjim političarima u mudrijem vođenju grada. Ili možda turistima i svim onima koji vjeruju u čuda, koja to zapravo i nisu. (MM)

Labin izvor povijest stari grad vodovod predaja Matija Vlačić