Izvješće sa manifestacije Zvončić zove u Plomin

Izvješće sa manifestacije Zvončić zove u Plomin

27.5.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ove je subote 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti u organizaciji Turističke zajednice Kršan održana manifestacija "Zvončić zove u Plomin". U Hrvatskoj se još od 2003. godine također obilježava i Dan zaštite prirode pa je upravo prigodno da se ovo okupljanje na otvorenom uz šetnju održalo upravo na ovaj datum.

Posjetitelji iz svih krajeva Hrvatske, poštivajući mjere i preporuke stožera pridružili su se vođenom obilasku starog grada Plomina - mjestu velikih priča i prekrasnog pejzaža, a potom planinarskom pohodu na Plominsku goru i njenih livada koje podsjećaju na rajske vrtove. 

Želja organizatora je bila da se sudionici manifestacije upoznaju sa ovim malim istarskim gradićem čije bedeme i pročelja u ovo doba godine u slapovima prekrije ugrožena biljna vrsta - prelijepi, zvonoliki cvjetovi zvončića (Campanula istriaca ), te njegovu brdovitu okolicu. Odličan odaziv na manifestaciju je još jednom dokazao da naš kraj ima najljepše skrivene kutke kroz koje često prebrzo samo prolazimo.

Posebnost ovogodišnjeg druženja je bio u suradnji sa dvije licencirane turističke vodičkinje - Vedrane Juričić, povjesničarke umjetnosti iz Labina poznatom i kroz brand "Vedrolina" te Jelene Holenko Pirc iz Gorskog kotara, specijalisticom za vođene obilaske po prirodi s njezinom promocijsko turističkom agencijom "Lynx and Fox".

Druženje je počelo u 10 sati okupljanjem u centru Plomina uz stručno vođenje Vedrane Juričić koja je kroz priču povela okupljene kroz slavnu i bogatu prošlosti grada pomoraca, mlinara i obrtnika. Znatiželjnike je odvela u župnu crkvu Svetoj Jurja mlađeg gdje su se divili freskama iz 15. stoljeća majstora Alberta iz Costanza te prelijepim pozlaćenim oltarima i drvenim skulpturama iz 17. stoljeća. Okupljene je posebno oduševila palača Rudan svojom monumentalnošću i detaljima, a kratko su se susreli i sa plominskim svećenikom te gospođom Nadom dobrim duhom starog grada Plomina.

Uslijedio je planinarski pohod na Plominsku goru punu mirisa majčine dušice i kadulje pod vodstvom goranske lisice Jelene Holenko Pirc koja je unaprijed kružnu stazu pripremila označivši je trakama. Tijekom  pauza okupljene je zabavljala zanimljivim i edukativnim pričama o biljnom i životinjskom svijetu te uporabi ljekovitog bilja. Planinarsku grupu su bez intervencija pratili pomoćni vodiči Silvija, Marin i Edi, svi iskusni planinari i ljubitelji prirode.

Druženje je završilo oko 15 sati uz zasluženo uživanje u specijalitetima poput maneštre i njoka uz dodatke samoniklog jestivog bilja i gljiva te drugim delicijama istarske kuhinje u lokalnom restoranu.

Zvončić zove u Plomin dio je ovogodišnjeg projekta „Proljeće u Kršanu“, koji se je prvi puta organizirao prije 16 godina na inicijativu Bruna Fadela i turističke zajednice.

zvončić zove u plomin plominski zvončić biljka manifestacija tzo kršan