Izrada idejnog rješenja navodnjavanja cijele Labinštine u završnoj fazi

Izrada idejnog rješenja navodnjavanja cijele Labinštine u završnoj fazi

22.3.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U Istri štabele kiše nije bilo od listopada, ali najveći je problem što je ovo već druga sušna godina zaredom. Iako je šteta od suše bilo po cijeloj Istri, lani je Županija proglasila elementarnu nepogodu samo u deset jedinica lokalne samouprave jer se ona može proglasiti samo ako procijenjena šteta prelazi 20 posto lokalnog proračuna.

- Dvogodišnja kontinuirana suša utječe na stanje ukupnog vodnog potencijala, upozorava županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović. Međutim, tvrdi da trenutne količine vode, uključujući i Butonigu, zasad omogućuju normalnu vodoopskrbu. Sva tri istarska vodovoda ocjenjuju da bi vodoopskrba došla u pitanje ako suša potraje do jeseni. Antolović očekuje proljetne oborine koje će održati postojeću izdašnost izvora.

S poljoprivredom je stanje nešto lošije. Mediji su već izvijestili o uništenih 200 hektara usjeva u Čepićkom polju, odakle je bura odnijela ne samo pšenicu i ječam, već i desetak centimetara zemlje, zbog čega je za općinu Kršan proglašena elementarna nepogoda sa štetom od skoro 20 milijuna kuna.

- Zbog zimske suše svi usjevi širom Istre u lošem su stanju, rezimira Antolović, i te loše posljedice može ublažiti jedino proljetna kiša. Naravno, kratkoročno. Dugoročno se problemi mogu izbjeći navodnjavanjem.

Već skoro dva desetljeća Županija ima projektno rješenje za navodnjavanje ukupno 54.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, samo što, s obzirom na ukupnu cijenu od 500 milijuna eura, nitko ne može reći hoće li se on ikada izgraditi. Zato se planiranju realizacije tog projekta pristupilo u više faza. Prvi radovi već se naslućuju, prije sedam dana dobivena je građevinska dozvola za pilot-projekt navodnjavanja na 440 hektara zemljišta imanja kaznionice Valtura.

- Ako se ostvari najava potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da će novca za investicije biti, mi možemo početi raditi, kaže Antolović.

Prije dva tjedna dobivena je lokacijska dozvola za projekt navodnjavanja 605 hektara na Poreštini, na području Červar-Porat-Bašarinka. Za projekt navodnjavanja 550 hektara na području Petrovije kod Umaga predstoji javna rasprava o upravo dovršenoj studiji utjecaja na okoliš. Povrh toga, u završnoj je fazi izrada idejnog rješenja navodnjavanja cijele Labinštine.

- Moderna poljoprivreda naprosto ne može funkcionirati bez ovakvih projekata, naglašava Antolović. (Davor ŠIŠOVIĆ)

navodnjavanje vodoopskrba antolovic