Iznimna posjećenost 3. učkarskog sajma na kojem su se predstavili i obrtnici sa Labinštine

Iznimna posjećenost 3. učkarskog sajma na kojem su se predstavili i obrtnici sa Labinštine

7.9.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Učkarski sajam za mnoge je bio prigoda da protegnu noge na svježem planinskom zraku. Uživaju u lijepom pogledu na Kvarnerski zaljev, otoke, Rijeku i zaleđe. Probaju ili kupe neke od mnogobrojnih domaćih proizvoda lokalnih proizvođača; med, ljekovite trave, proizvode od puževa, mesne proizvode, ovčji sir, smokvenjak, pršut, vino i rakije. Upoznaju tradicionalna zanimanja Učkara, poput izrade autohtonih istarskih instrumenta i lončarenja po starinski. Razgledaju etno izložbu Lovranšćine, prezentaciju Veprinca i njegove tradicije, izložbu gljiva Učke i Ćićarije, ili pak poslušaju članove konzorcija «Žičare Učka» čiji je cilj more povezati sa planinom.

 

Najveća je gužva i ove godine bila kod torova s istarskim autohtonim pasminama, pravom sajamskom zanimljivosti za najmlađe i one malo starije. Mario Gašparini iz Fabci izveo je prikaz vježbe poslušnosti s Boškarinom i Bakinom teškim 1.150 te 1.100 kilograma. Omiljena zabava najmlađima bilo je poziranje na Boškarinu. Zanimljiva je mladim posjetiteljima bila i istarska ovca pramenka, ali i koza, a rado su obilazili tor s magarcima «Liburne» -Udruge za uzgoj i zaštitu magaraca i očuvanje prirodne kulturne baštine vlasnika Ivana Perka.

 

U šumskoj učionici u prirodi organizirana su edukativna predavanja Romana Ozimeca o upravljanju okolišem korištenjem izvornih pasmina i sorti, Mladena Kučinića o čudesnom svijetu mrava, Damjana Miletića o autohtonim jelima u obogaćivanju gastro ponude, Filipa Šrajera o mediteranskoj kamenoj gradnji te Grge Frangeša o Perunovoj zagonetki i tragovima drevnog slavenskog kulta na istočnim obroncima Učke. Park prirode ugostio je i svog prekograničnog partnera, Regionalni park Škocjanske jame iz Slovenije te mrežu škola parka, škole iz Lupoglava i Mošćeničke Drage.

 

U glazbenom dijelu programa nastupili su Puhački orkestar Lovran, Folklorno društvo Pazin, Ženska klapa Roč, harmonikaš Benjamim Klanjac iz Poljana, a u poslijepodnevnim satima za zabavu su bili zaduženi Bruno Krajcar i gosti, Lidija Percan i Danijel Načinović. Gladni ljubitelji tradicije privučeni mirisom iz kuhinja učkarskih objekata mogli su uživati u maneštri, kapuzu, kobasicama, repi, fažolu. Posebna je gužva bila kod štanda lovaca Lovačkog društva «Kobac» iz Lovrana koji su za posjetitelje pripremili lovački kotlić, od čak 50 kilograma mesa srne i divlje svinje, divljači ulovljene upravo na obroncima Učke.

 

Starom cestom preko Učke jučer se iznimno prometovalo jednosmjerno i to iz pravca Veprinca prema Istri, pa je sajam protekao uglavnom bez većih zastoja.

 

No zbog izuzetno velikog prometa, vozila su se već oko 13 sati doslovce kretala «puževim korakom». Osim gužve zamjerka je bio nestanak ponude hrane, te se tako jedino što se moglo kupiti nakon 14 sati bile kobasice  sa kupusom.

Od obrtnika sa šireg područja Labinštine, posjetiocima se predstavila poljoprivredna zadruga ''Čepić polje'' iz Kršana, te pićanski vinari, Sergo, Branko Ružić i Goran Baćac koji su u ponudi vina imali i razne vrste domaće rakije i likere.

 

Foto: LC Labin.com

 

 

 

učka poklon tradicionalna jela park prirode učka učkarski sajam folklor ekologija boškarin pićanski vinari branko ružić ivan perko liburna goran baćac