Izmjeren jedan od najviših vodostaja kod Mosta Potpićan

Izmjeren jedan od najviših vodostaja kod Mosta Potpićan

22.11.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Nagli porast vodostaja rijeke Raše, odnosno vodni val uzrokovan obilnim padalinama u utorak, prošao je jučer bez opasnosti od izlijevanja iz korita i plavljenja okolnih područja, doznali smo jučer od Vitomira Skanudla, voditelja labinske ispostave Hrvatskih voda. Redovne mjere obrane od poplave na Mostu Raša i izvanredne mjere obrane od poplave na Mostu Potpićan, proglašene prekjučer popodne, ukinute su u srijedu u 2.30 sati, a na snazi su ostale mjere pripravnog stanja.

Most Potpićan, prvi na udaru vodnog vala, dosegao je vodostaj od 516 centimetara, što je jedan od najviših na njemu zabilježenih, a na Mostu Raša voda se digla za 125 centimetara. Uslijedilo je brzo opadanje, pa je u 9 sati Most Pićan mjerio 306, a Most Raša 87 centimetara. Oko podneva smo na Mostu Pićan, kada se razina vode nalazila na 260 centimetara, zatekli Ivana Ružića, vozača školskog

autobusa.

- Voda je jučer dirala temelje mosta, ali da bi se prelila potrebno je da naraste još barem dva metra. Pamtim veliku poplavu 1993. godine. Vraćao sam se iz Pazina u Labin i nisam mogao proći jer sam se zbog vode morao zaustaviti na stotinjak metara od mosta. Struja vode bila je toliko jaka da je odnijela kamion koji je bio parkiran blizu mosta, ispričao nam je.

Veliku poplavu od prije dvadeset godina pamte i mještani Mosta Raše, koji su tada proveli četiri dana u rabačkim hotelima čekajući da se voda povuče. Nisu se željeli fotografirati, ali kazali su nam da su noć proveli prateći situaciju zajedno s djelatnicima Hrvatskih voda te da je sretna okolnost bila oseka, pa se vodni val nije sudario s morem koje nadire kroz tri kilometra udaljeno ušće. Zadnji put im je Raša prelila kućne pragove 2008.godine. Toj su poplavi kumovali obrasli kanali i niski naspi, nedostaci koji su u međuvremenu otklonjeni, pa je sada opasnost od poplave znatno manja.

Od Škandula smo doznali i to da u slivu Boljunčice nije bilo problema, odnosno Čepićko polje nije poplavljeno jer je brana Letaj akumulirala sav vodni val, odnosno poslužila je svojoj osnovnoj namjeni. R. SELAN

most potpićan brana brana letaj vodostaj rijeka raša raša izlijevanje vodovod hrvatske vode vitomir skandul