Izložba "Tendencije u hrvatskoj likovnoj umjetnosti 1970 - 2000" postavljena u KUC Lamparna

Izložba "Tendencije u hrvatskoj likovnoj umjetnosti 1970 - 2000" postavljena u KUC Lamparna

11.9.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

LABIN - Gomila najrazličitijih izložaka isto toliko velikog broja autora postavljena je u KuC-u Lamparna u sklopu festivala Transart 2008. I ova je izložba nastavak predstavljanja impresivne zbirke Antimuzeja Vladimira Dodiga Trokuta, a ovoga puta radi se o djelu suvremene domaće umjetničke produkcije pod nazivom »Nove tendencije u hrvatskoj likovnoj umjetnosti (1970.-2000.). U središnjoj dvorani i manjoj pokrajnjoj prostoriji s pisoarima Trokut je izložio ostvarenja nastala za vrijeme pokreta Nove tendencije, uz ona mlađeg datuma i drugačijeg, uvjetno rečeno, stilskog predznaka.

 

Sintagma Nove tendencije odnosi se na ciklus od pet izložbi koje je pratilo šest simpozija (planirana šesta izložba nikad nije održana) u organizaciji nekadašnje Galerije savremene umjetnosti. U pionirsko vrijeme šestog i početka sedmog desetljeća 20. stoljeća zahvaljujući nizu vizionarskih okupljanja vrhunskih umjetnika i teoretičara, Zagreb je nakratko stao uz bok europskim prijestolnicama umjetnosti, a čak i iz današnje perspektive impresivno djeluje onovremeno diskutiranje o primjeni računala i novih medija u umjetnosti, uvođenje sekcije konceptualne umjetnosti i općenito eksperimentiranje s »novim i nepoznatim«.


Među djelima Ivana Kožarića, Vlade Marteka, V. D. Trokuta, Mladena Stilinovića, Tomislava Gotovca, Borisa Demura, Zoltana Novaka, Željka Jermana i mnogih drugih, mlađih autora našao se i jedan prašnjavi original oca op-arta Viktora Vasarelyja, a nabrajati kvantitetu i kvalitetu svojevrsne retrospektive vjerojatno najsjajnijeg vremena moderne hrvatske umjetnosti zahtijevalo bi mnogo više prostora od jednoga izvještaja.

Oni najuporniji posjetili su otvorenje izložbe, a za sve ostale ljubitelje umjetnosti vrata kulturnog centra otvorena su do subote svaki dan od 19 do 21h.

Foto: Rad Vladimira Dodiga Trokuta

Sandra ZLOIĆ

KuC Lamparna V.D. Trokut Trokut kultura TransArt2008 TransArt Ivan Kožarić hrvatska umjetnost Mladen Stilinović