Izložba „Meteorološki kontrasti IV“ – Najbolje slike (ne)vremena u Hrvatskoj 5. 12. 2013. u Gradskoj knjižnici Labin

Izložba „Meteorološki kontrasti IV“ – Najbolje slike (ne)vremena u Hrvatskoj 5. 12. 2013. u Gradskoj knjižnici Labin

3.12.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U četvrtak, 5. prosinca 2013. godine u Gradskoj knjižnici Labin, u 18 sati se otvara izložba fotografija „Meteorološki kontrasti“. 

Izložbu organizira „Crometeo – udruga za motrenje i prognoziranje vremena“. Crometeo udruga (www.crometeo.hr) okuplja ljubitelje meteorologije, vremenskih ekstrema i ekologije. Začeci udruge sežu u 2003. godinu, što znači da je 2013. godina jubilarna godina u kojoj slavi desetu godinu svoga postojanja.  Proslava 10 godišnjice rada  će se održati 14. prosinca 2013. godine u prostorima Zvjezdanog sela Mosor.

Jedna od vrlo važnih djelatnosti Crometeo tima je meteorološka fotografija. Strast koju “Crometeovci” imaju u fotografiranju meteoroloških motiva teško se može opisati. Za jedan dobro “uhvaćeni” kadar meteorološkog ekstrema zna se čekati satima, cijelu noć, po vrućini, po velikoj hladnoći, orkanskom vjetru ili snježnoj vijavici.

Od nekoliko desetaka tisuća snimljenih fotografija predstavljene su najbolje fotografija koje je snimilo ukupno 59 autora. Ove fascinantne fotografije prikazuju udare munja, snježne mećave, moćne valove na moru, mirne i čarobne zalaske sunca, opasne pijavice, orkanski vjetar i brojne druge meteorološke motive ovjekovječene foto objektivima Crometeo članova.

Izložba „Meteorološki kontrasti IV“ premijerno je prikazana u novogodišnjoj noći, na prijelazu iz 2012. u 2013. godinu, u najpoznatijem izložbenom prostoru u Hrvatskoj – u Foto klubu Split. Vidjelo ju je čak 10.000 ljudi. Izložba od tada putuje  Hrvatskom, a u Višnjanu je krajem listopada  počela njena  istarska turneja.

Nakon Gradske knjižnice u Labinu, gdje će izložba biti otvorena od 5. do 17. prosinca 2013. najbolje slike (ne)vremena u Hrvatskoj će tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana biti izložene u Čakavskoj kući u Žminju, a potom se izložba početkom 2014. godine seli u Pulu i Pazin.

 

PR

meteorologija fotografije crometeo vrijeme nevrijeme gradska knjižnica labin gradska knjižnica labin izložba slike priroda