IZLOŽBA: Helidon Gjergji „Moje pismo gradonačelniku“ @ DKC LAMPARNA

IZLOŽBA: Helidon Gjergji „Moje pismo gradonačelniku“ @ DKC LAMPARNA

15.7.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Izložba Helidona Gjergjija „Moje pismo gradonačelniku“ nastala u suradnji sa slijepim i slabovidnim osobama Istarske županije otvara se u petak 16/07 u DKC Lamparna

IZLOŽBA:

Helidon Gjergji „Moje pismo gradonačelniku“

Galerija „Lamparna“, 16. – 30. srpanj 2021.

OTOVORENJE: petak, 16/06 u 21h, DKC Lamparna, Labin


Projekt i i istoimena izložba Helidona Gjergjija „Moje pismo gradonačelniku“ trebali su biti realizirani prije početka 3. Bijenala industrijske umjetnosti održanog 2020. godine te predstavljeni u Puli i Labinu kao jedan od njegovih popratnih programa. Međutim, zbog nemogućnosti umjetnika da zbog zatvaranja granica SAD-a zbog pandemije COVID-a 19 dovrši započetu umjetničku rezidenciju u Istri, rad je produciran bez njegovog fizičkog prisustva u dva navrata: pisma gradonačelniku Pule u rujnu 2020., a pisma gradonačelniku Labina u lipnju 2021. Izložba Helidona Gjergjija „Moje pismo gradonačelniku“ otvara se ovog petka 16/07 u 21 sat u DKC Lamparna, i ostati će otvorena do 30/07 te će se moći razgledati isključivo radnim danom (ponedjeljak – petak) od 10 do 15 sati.


„Moje pismo gradonačelniku“  je o participativni projekt realiziran u suradnji s Udrugom slijepih i slabovidnih osoba Istarske županije, u kojem su društvene vizije slijepih i slabovidnih osoba izložene u javnom prostoru. U svojim pismima oni progovaraju o problematici s kojom se susreću u svom svakodnevnom radu, a u cilju društvene integracije i interakcije slijepih i slabovidnih osoba, skupine koja se često osjeća isključena iz društva i društvenih događanja i kulture, te koja nije dovoljno integrirana u život naše zajednice. Tijekom kratkotrajne umjetničke rezidencije u Istri u ožujku 2020. Helidon Gjergjij  je uspio provesti terensko istraživanje u cilju identificiranja izazova i potreba slijepih i slabovidnih osoba u Istarskoj županiji te uspostaviti kontakt s navedenom udrugom u Puli, ali nažalost iz već navedenih razloga nije bio u mogućnosti da s članovim udruge provede planiranu edukaciju u svrhu zajedničke, in situ produkcije participativnog umjetničkog rada. 

Pisma će u galeriji DKC-a Lamparna biti izložena u formi printeva većeg formata te transliterirana na hrvatski jezik, a za potrebe grafičke mape koja je u izradi i na engleski jezik. S obzirom na to da slijepe osobe izložbu ne mogu doživjeti jednim od najvažnijih osjetila – vidom, biti će im omogućeno percipiranje izložbe pomoću dodira, na temelju kojeg osoba koja ne vidi može stvoriti vlastitu sliku o izloženim radovima i cijeloj izložbi. I ostali će posjetitelji izložbe imati mogućnost da isprobaju svoju percepciju izloženih radova nekim drugim osjetilima, a ne samo vidom. Na izložbi u Galeriji Lamparna biti će predstavljena pisma gradonačelniku Pule, koja su već bila izložena u Augustovom hramu u Puli u sklopu 3. Bijenala industrijske umjetnosti, te pisma gradonačelniku Labinu. Po završetku izložbe oba će gradonačelnika dobiti i grafičku mapu, koja će sadržavati pisma s Braillovim znakovima te njihove „prijevode“ na hrvatski i engleski jezik.


Helidon Gjergji rođen je i odrastao u Tirani (Albanija), gdje je studirao umjetnost na Umjetničkoj akademiji u Tirani. Otvaranjem granica Albanije 1991. godine, preselio se u Italiju gdje je nastavio studirati likovnu umjetnost te diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Napulju. 1997. godine preselio se u Chicago, gdje je magistrirao umjetničku teoriju i praksu na Sveučilištu Northwestern (Chicago) i imao prve američke izložbe. Danas živi u New Yorku, te predaje kao asistent na sveučilištu Visual Arts Department and Honors College of SUNY, Old Westbury. Svojim je radovima sudjelovao na brojnim samostalnim (Albanija, Italija, Grčka, Njemačka, Švicarska, Engleska, SAD,...)  i međunarodnim grupnim izložbama (Venecijansko likovno bijenale, Venecijansko bijenale arhitekture, Bijenale u Tirani, Thessaloniki Biennale..). Posebno valja naglasiti njegov prethodni rad sa slijepim i drugim ranjivim osobama za Manifestu 8 (2010.) pod nazivom “CONDIMENTOS/ZAČINI“, kojeg je napravio uz pomoć Cristine Martínez Rodán, koja se rodila slijepa. Rad je bio postavljen u potpuno mračnom prostoru te je i publika je ovu mirisnu instalaciju doživjela u mraku. Pored mnogih profesionalnih priznanja i nagrada, Helidon je dobitnik Zlatne medalje časti Predsjednika Republike Albanije za zasluge svojoj zemlji u doba komunizma, kada je kao disident sudjelovao u studentskim prosvjedima, a zatim i štrajkao glađu što je bio jedan od poticaja za narodnu pobunu protiv komunističkog režima, koji je propao 1991. godine kada je u Albaniji uvedena demokracija.Opremanje izložbe: Smoković d.o.o.

Postav izložbe: Dean Zahtila & Noel Mirković (L.A.E. XXI)

Projekt „Moje pismo gradonačelniku“ sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH.


izložba lae labin art express lamparna Helidon Gjergjij